10 Reasons To Watch MasterChef Australia 2015

Afgelopen week konden we dan eindelijk na meer dan 60 episodes de finale zien van MasterChef Australia 2015. Wat een avontuur is dit geweest. Als je – zoals ik vroeger weleens deed – zo nu en dan een aflevering kijkt, dan is het gewoon een kookprogramma waar lekkere dingen gemaakt worden en waar toevallig soms iemand uitvliegt, want het blijft een wedstrijd.

Maar als je het écht volgt, en elke aflevering kijkt, dan wordt het veel meer dan dat. Er zijn zoveel dingen die dit programma bijzonder maken, en hiermee ook de terechte winnaar van de AACTA for Best Reality Television Series. De serie dus maar half gekeken of helemaal niet? Hier 10 redenen om dat wél alsnog te doen! 


1. Meeslepende audities

In de eerste aflevering word je meegenomen naar de audities. Alle amateur-koks verzamelen om na een lange auditie procedure eindelijk voor de jury te mogen koken. Maar 24 van de koks die auditie mogen komen doen kunnen een MasterChef schort krijgen. Bij de audities barsten de emoties al los: je leert de eerste kandidaten al wat beter kennen, ook de kandidaten die het uiteindelijk niet halen.

De audities met de jury verlopen op een hele persoonlijke manier. Ze gedragen zich niet afstandelijk of super streng, maar gaan een gezellig praatje aan met de kandidaten en geven nooit echt harde of kleinerende kritiek. 

Je ziet de eerste dromen al deels uitkomen en de hartstocht kan al meteen beginnen. Jury en kandidaten worden bij de audities al tot tranen geroerd, en dan moet het avontuur nog beginnen!


 2. Fantastische jury

De MasterChef jury bestaat nog altijd uit de liefste fijnproevers Gary Mehigan, George Calombaris en Matt Preston. Ze zijn niet alleen super goede koks, maar ook nog eens meelevend, prachtige coaches en inspirerende mensen, die de kandidaten begeleiden, steunen en zelfs een dikke knuffel geven als dat nodig is.

Ook kon je dit seizoen lekker veel genieten van de aanwezigheid van Marco Pierre White, en van Shannon Bennett: reden genoeg om te kijken. Stuk voor stuk prachtige mensen! Ik ben stiekem een beetje fan geworden van Shannon (die met dat lange haar….). Hij is zo lief en vriendelijk, en hij heeft iets… Hobbit/Lotr-achtigs. Dat vonden mijn moeder en ik in elk geval, en toen ik het later op een Amerikaanse blog terug las wist ik dat we niet de enige waren. Hij zou zo’n kostuumpje aan moeten trekken! <3 


 3. Leuke & unieke kandidaten

Al die leuke persoonlijkheden, en ieder zijn/haar eigen droom. De een wil het liefst een eigen restaurant beginnen, de ander wil een eigen B&B. Allemaal hebben ze een passie voor koken, en om deze mensen over langere tijd te kunnen volgen is als bij elk seizoen super! Mijn favorieten deze keer waren Reynold, Sara, Matthew en Billie. 

Voor Billie heb ik altijd al veel waardering gehad omdat ze zó goed met stress omgaat en een echte alleskunner is. Matthew is een lieve papa, tandarts en ook nog een fantastische kok die heerlijke pasta kan maken. Hij is goede buddies met Reynold, die al vanaf het moment dat hij auditie deed een plaatsje in mijn hart veroverde. Of hij heeft gewonnen of niet, binnenkort opent hij zijn eigen dessertbar KOI, erg veelbelovend. Sara is een echte fanatiekeling met toch ook een beetje een nonchalante houding. Een stel mensen om vrolijk van te worden!


 4. Gelijke kansen

Na de eerste paar afleveringen denk je het al te weten. Ja hoor, die ene blinkt er al de hele tijd uit, die zal het vast ver schoppen. Maar het mooie aan het programma is dat bijna iedereen toch zijn of haar moment to shine krijgt, en zo zie je ook de groei die ze doormaken. 

Iedereen kan fantastisch koken, maar iedereen heeft ook weer een zwakte of moeilijkere omgang met stress. Hierdoor blijft het dus lekker spannend en onvoorspelbaar. Je favoriet zou er zomaar ineens uit kunnen vliegen, of die ene kandidaat die je toch niet zo heel leuk vindt zou het onverwachts verder kunnen schoppen dan je zou willen…


 5. Vriendschap > wedstrijd

Dit is, behalve de juryleden met hun warme harten, toch wel het bijzonderste aan het programma. Het is een wedstrijd, maar iedereen gunt het elkaar. Het is een wedstrijd waar het draait om het koken, maar waar vriendschappen toch nog bovenaan komen te staan.

Deze kandidaten spenderen natuurlijk zoveel weken tot maanden met elkaar, wonen samen en strijden samen om hun eigen dromen waar te maken. Ze twijfelen dan ook niet om elkaar te helpen en te steunen, zelfs tijdens de competitie. Terwijl je zou denken… help dan toch niet! Weer een sterke tegenstander minder! Echt niet, goede vrienden laat je niet in de steek. Achter de schermen in hun MasterChef-huis worden er ook nog weleens leuke foto’s gemaakt trouwens!


 6. Geweldige opdrachten

Van de mafste kook-estafettes tot een leuke high tea opdracht, koken voor het leger of in teams strijden om de hoogste winst in een bakker met een eigen menu. Voor een kookprogramma weet het echt wel behoorlijk gevarieerd te blijven (in tegenstelling tot Topchef) en dit maakt het ook allemaal extra leuk. De groepsopdrachten vind ik vooral altijd leuk om te zien!


 7. Inspirerende gast-chefs

Behoorlijk wat gast-chefs maken hun intrede in de MasterChef keuken. Het grappige is dat deze mensen als supersterren behandeld worden. Ik zou ze dus écht niet kennen, maar de kandidaten met hun kookpassie juichen ze toe alsof Orlando Bloom binnen komt wandelen. 

Ook de professionele koks die voor hun reputatie komen strijden (als een kandidaat ze verslaat wint die immuniteit) zijn op een schattige manier onzeker maar toch aanmoedigend naar de kandidaten. Zijn (Australische) koks echt zo lief?


 8. Uitzonderlijke recepten

Nou vooruit, laat ik dan toch nog even iets over het eten zeggen. Als je MasterChef kijkt hoef je natuurlijk geen neutrale spaghetti bolognese te verwachten. Zelfs de dingen die me het vieste van het viest lijken (gekke zee-egel gerechten, of vieze kaasgerechten) vind ik fascinerend om te zien.

Dit seizoen kwamen er vooral veel desserts voorbij waardoor je zo de TV zou willen aanvallen. Het ziet er allemaal zo lekker uit!


 9. Leuke Masterclasses 

Soms is het de beurt van de jury (of andere gast-chefs) om voor de kandidaten te koken. De kandidaten hebben er dan ook de grootste plezier in om voor jury te spelen, en ondertussen ook toe te kijken hoe deze meesterkoks een typische MasterChef-opdracht zouden oplossen.

Vaak krijgen winnaars van een bepaalde opdracht na een masterclass nog een privé masterclass. Je wordt al helemaal jaloers als ze het eten mogen proeven.


 10. Emotionele achtbaan

Samen met mijn moeder heb ik de hele serie gevolgd. En mensen snappen gewoon niet wanneer we zeggen dat we vaak moeten huilen bij MasterChef. Kijk het dan eens! Juist het feit dat alle warme vriendschappen over de wedstrijd heen walsen maakt het allemaal zo mooi. Iedereen wil winnen, maar gunt het de ander net zo goed. Vandaar ook vaak zoveel tranen als er iemand naar huis moet.

Zelf kon ik me heel goed vinden in een kandidaat die heel onzeker was. Ze twijfelde teveel aan zichzelf, en die onzekerheid is voor mij heel herkenbaar…


 

Our celebration for the win tonight. @masterchefau AACTA 2015 GC X

Een video die is geplaatst door George Calombaris (@gcalombaris) op


De serie was elk uurtje meer dan waard. Elke dag had ik iets om naar uit te kijken, en soms konden we ook lekker marathonnen als we een paar dagen gemist hadden (lang leve de hedendaagse handige opname-functies). De winnaar (ik ga hier niet spoilen) was meer dan terecht, en ik kan er wel bij zeggen dat ik ook lang genoeg kon genieten van mijn favoriete kandidaten.

Wel even een paar nadelen aan het volgen van MasterChef op Nederlandse TV:

– Stomme ondertiteling glitches 

– De verteller die zich verspreekt met namen

– Geen leuke intro

– Je mist scenes

Vooral die laatste: soms hakken ze iets van de afleveringen af, en dat is stom. Vooral bij de finale, het was de afsluiting van een prachtig avontuur. Hoezo hak je dan zomaar de mooie eind speeches eraf. Voor de mensen die deze finale wél gezien hebben, skip naar het einde van de laatste aflevering en kijk de volledige finale!

Heb jij MasterChef Australia 2015 gevolgd? Wie was jouw favoriet? :)


Bron foto’s

 

15 thoughts on “10 Reasons To Watch MasterChef Australia 2015

 1. Ik heb af en toe een aflevering gekeken onder het eten :) Ik vind het wel altijd leuk om te zien. Ze maken zulke lekkere recepten en ondanks dat het een competitie is voelt het wel altijd vriendschappelijk aan.
  Eva recently posted…Friday NightMy Profile

 2. Dit soort programma’s moet ik altijd kijken terwijl ik eet. Maakt niet uit wat. Ik krijg altijd zó’n trek haha. Masterchef Australia heb ik een tijd terug gevolgd. Ik heb seizoen 1 (2009) en seizoen 3 (2011) gezien. Daarna kwam er steeds zoveel herhaling dat ik het uit het oog ben verloren. Ook heb ik Masterchef USA en Masterchef Holland gezien, maar deze zijn zo anders dan de Australische versie. In Amerika zijn ze gewoon grof en gaat het alleen maar om strijd, ruzie en zo hard mogelijke kritiek geven, de Nederlandse vind ik saai. Bij Masterchef Australia gaat iedereen inderdaad leuk met elkaar om, ontstaan er echt vriendschappen en geeft de jury opbouwende kritiek en tips. Zoveel leuker om te zien. Misschien dat ik deze eens ga terugkijken.
  Dalinka recently posted…Happy Week 19 | Muziek, winactie en kerstsfeerMy Profile

  1. Masterchef Holland heb ik gemist want die was op tv toen ik in Japan was, maar zo te horen heb ik dus niet veel gemist (ik was wel een beetje benieuwd haha). En jaaa moet je zeker doen, echt een fantastisch seizoen ! <3

  1. Ja misschien omdat het elke werkdag op tv komt en je het dan gauw vergeet of er niet aan denkt, maar het is zeker wel de moeite waard om elke aflevering te kijken !:)

 3. I’m so tired of seeing many reviews on jes extender in internet. There used to be a day where you could shop knowing full well that the reviews were authentic–they came from people who actually bought the product because they actually needed the item. Now, it’s a fucking race on the seller side to promote their company and products, and a race on the buyer side to accumulate discounts. You can find all related information here
  Visit website recently posted…Unavailability of JES extender at GNCMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge