De Vele Kanten Van Nederlandse Stemacteurs

Het is altijd leuk om herkenbare stemmen terug te horen in Nederlandse nasynchronisaties. De meeste Disney- en andere animatiefilms keek ik vroeger in het Nederlands, en ook animatieprogramma’s op TV heb ik uiteraard in het Nederlans gezien.

Voor iedereen die ook zijn/haar jeugd doorbracht met Nederlandse nasynchronisaties heb ik vandaag een artikel waarin ik 16 stemacteurs in de spotlights zet, met een aantal karakters die zij inspraken. Wellicht zal er wat herkenbaars voor je tussen zitten, of het nou karakters met dezelfde stemmen zijn, of juist de stemacteur/actrice zelf! :)

1. Joke de Kruijf 

Belle (Belle en het Beest), Assepoester, Doornroosje

Joke spreekt wel drie van de bekende Disney prinsessen in, en zingt ook nog alle liedjes die deze muzikale dames zingen. Hoewel ze allemaal wel dezelfde mooie zuivere stem hebben legde ik eigenlijk nooit de link tussen Doornroosje en de andere twee. Maar een tijdje terug toen ik die Disneyfilm opnieuw keek besefte ik ook hoe weinig ze er eigenlijk voorkomt… in haar eigen film.

2. Frits Lambrechts 

Ruigbaard (de Zwanenprinses), Pieter (Assepoester), Wilbur (De Reddertjes in Kangoeroeland), Dodger (Oliver & Co), Teigetje (Winnie de Poeh)

Acteur Frits vind ik altijd wel een herkenbare stem hebben. Wat zijn karakters (behalve schurk Ruigbaard uit de Zwanenprinses) verder vooral met elkaar gemeen hebben is dat ze druk zijn en erg veel praten, en het zijn dieren. Pieter uit Assepoester had ik nooit geweten, maar dat is ook amper terug te horen met hun verhoogde muizenstemmetjes!

3. Jan Nonhof 

Moliére (Atlantis), Meowth (Pokémon), Jerry (Totally Spies), Jantje Fatsoen (Pinokkio)

Jan Nonhof spreekt een variatie aan karakters in, zowel in Disneyfilms als in TV-programma’s. Terwijl hij in de meeste seizoenen van Totally Spies de stem van Jerry is, staat hij ook bekend als slechterik Meowth uit Pokémon en Jantje Fatsoen uit Pinokkio.

Bij Stemmen van Toen interviewden ze hem over de reden dat hij stopte met het inspreken van de stem van Meowth. Stemmen van Toen is sowieso een aanrader om eens naar te kijken, volg ze op Facebook!

4. Nelly Frijda 

Ursula (De Kleine Zeemeermin), Zira (De Leeuwenkoning 2), De Koppelaarster (Mulan), Oma Rosy (Balto)

Behalve de oma uit Balto is Nelly Frijda de stem van niet zo heel aardige karakters. Maar waar ik ook achter kwam is dat ze behalve deze dames ook de stem insprak van muis Tante Melia in de kinderserie Otje. Daar gebruikt ze wel een heeeel ander soort stemgeluid dan de schreeuwende zeeheks of leeuwenschurk.

5. Laura Vlasblom 

Ariel (De Kleine Zeemeermin), Jasmine (Aladdin), Wendy (Peter Pan), Gloria (Madagascar)

Ook Ariel en Jasmine behoren tot het groepje met de bekendste Disney prinsessen. Zij werden ingesproken door Laura Vlasblom, die ook een verrassende overstap maakte naar Gloria van Madagascar, haha!

6. Peter Blok 

Rourke (Atlantis), John smith (Pocahontas), Phoebus (de Klokkenluider van de Notre Dame), Tarzan

Peter Blok spreekt nou net de twee blonde Disney-mannen in, en verder nog jungleman Tarzan en schurk Rourke uit Atlantis. Ik heb afgelopen jaar de film ‘de Verbouwing’ gekeken met hem erin, maar had er geen een van deze Disney-mannen in teruggehoord. Hij was in deze film ook wel een echte engerd en kwam meer in de buurt van Rourke dan van de andere heren, hoewel ik die er ook niet in herkende…

7. Arnold Gelderman

Zeepaard Herald (de Kleine Zeemeermin), Scar (de Leeuwenkoning), Chef Louis (de Kleine Zeemeermin), Tzekel-kan (El Dorado), Lumière (Belle en het Beest), Hip & Hop (een Luizenleven), Vladimir (Anastasia)

Arnold Gelderman is een hele actieve stemacteur geweest. Behalve deze hele lijst heeft hij onder andere ook de andere muis van Assepoester ingesproken (Tom), een paar smurfen, Robin Hood, en is hij ook de verteller in een paar Disneyfilms. Ik zal jullie weer doorverwijzen naar Stemmen van Toen, waar ze een prachtige compilatie van een paar van Arnolds karakters hebben! 

8. Marlies Somers

Vicky (Fairly Odd Parents), Layla (Winx Club), Otto (Rocket Power), Po (Teletubbies), Misty (Pokémon), Kari (Digimon), T.K. (Digimon)

Minder bekend bij Disney maar een ster in de wereld van Nederlandse versies van kinderseries is Marlies Somers. Zij sprak zowel jongens als meisjes in van bekende TV-series, waaronder Misty van Pokémon en zelfs Po van Teletubbies. Leuk om te weten, haha! Ik had wel de dikste lol toen ik ontdekte dat ze ook Otto van Rocket Power inspreekt.

9. Kasper van Koolen

Stuart (Stuart Little), Mike (Monsters & co), Tulio (El Dorado), Otis (Barnyard)

De karakters van Kasper van Koolen zijn ook best gevarieerd, met als een van zijn bekendere rollen Mike van Monsters & co. Ik heb een paar jaar geleden nog mijn Nederlandse Stuart Little videoband opgegraven en gekeken, maar alweer niet de link kunnen leggen met de rest. Wederom een goede stemacteur!

 

10. Jack Wouterse

Pacha (Keizer Kuzco), Sully (Monsters & co), Tantor (Tarzan), Manny (Ice Age)

Ook Jack Wouterse is niet alleen bekend als acteur, maar ook als stemacteur. Ik zie een connectie tussen ‘grote’ beesten (en Pacha, maar die is ook groot), en daarbij ook de grote vriend van Mike, Sully uit Monsters & co. Ik kijk niet zoveel Nederlandse films en series, maar het eerste waar ik bij Jack Wouterse aan denk is hoe hij de burgermeester in Minoes speelde, en heb nooit geweten dat hij ook de stem is achter al deze karakters.Maar nu ik het eenmaal weet kan ik er natuurlijk niet meer omheen.

 

11. Paul van Gorcum

Baron 1898 (Efteling), Gargamel (de Smurfen), Manty (een Luizenleven), Zazoe (de Leeuwenkoning), Hertog (Assepoester)

Ik zie er nu pas de ironie van in: Paul van Gorcum is de welbekende Baron van Bassie en Adriaan, en sprak dit jaar ook het introfilmpje in voor de nieuwe attractie Baron 1898 in de Efteling. Haha! Behalve deze twee is hij nog de stem van heeel veel andere karakters. Toen mijn vriendinnen en ik bij de Baron stonden konden we er in elk geval al Zazoe en Manty uit halen! 

12. Peter Paul Muller

Dimitri (Anastasia), Miguel (El Dorado), Shrek , Bolt

Peter Paul Muller heeft een bekend gezicht aangezien hij in best wat films en TV-series acteert, maar ik had geen idee dat hij ook de stem was achter deze personages. Bolt heb ik sowieso alleen maar in het Engels gezien, dus ik ken alleen de John Travolta-versie, maar het is leuk om te weten dat Peter de Nederlandse versie doet. En Miguel en Dimitri! <3 

13. Carol van Herwijnen

Uil (Bambi), Sneeuwbal (Stuart Little), Spongebob intro, Generaal Li (Mulan), Grote Smurf

Wahaha! Ik kende Carol van Herwijnen vooral van Otje waarin hij de nogal hysterische en gestresste Burgermeester speelt. Ook als Sneeuwbal van Stuart Little had ik hem herkend, maar van de rest had ik geen idee. Vooral de intro van Spongebob is wel grappig. Carol is alleen helaas al een paar jaar geleden plotseling overleden op 67-jarige leeftijd… R,I.P.! 

14. Coen Flink

Grumpy (Sneeuwwitje), Mufasa (de Leeuwenkoning), Fagin (Oliver & co), Baloe (Jungle Book), De Gehoornde Koning (Taran en de Toverketel), Zeus, (Hercules)

Wauw, het is een verrassing dat de stem van lieve karakters als Mufasa en Baloe, ook dezelfde stem is als die van mopperende Grumpy, en zelfs die van de Gehoornde Koning uit Taran en de Toverketel. Aan ieder mens die deze film nog niet heeft gezien, je zou hem voor de grap eens moeten kijken om een van de engste Disneyschurken allertijden te zien. Bah. Ook Coen Flink is helaas net als Carol van Herwijnen vroegtijdig overleden, op 68-jarige leeftijd… R.I.P.!

15. Erik van Muiswinkel

RJ (Over the Hedge / Beesten bij de Buren), Kronk (Keizer Kuzco), Vinny (Atlantis)

Het zijn allemaal wat onbekendere animatiefilms, maar het is een grappig weetje dat deze komische karakters uit Atlantis en Keizer Kuzco ingesproken zijn door dezelfde stemacteur. Het schijnt ook dat hij de Hoofdpiet was bij het Sinterklaasjournaal en de Club van Sinterklaar. Is het stom dat ik dit niet wist?

16. Pierre Bokma

Hades (Hercules), Geest (Aladdin)

Zo erg veel stemmen heeft Pierre Bokma niet ingesproken, het bevalt hem blijkbaar beter als gewoon acteur. Maar hij is wel de leuke Nederlandse stem van zowel Hades als Geest, twee bekende en komische Disneykarakters! Ook bij Pierre Bokma denk ik gelijk aan de film Minoes, maar ik zal hem vast wel in meer films hebben gezien… Ja mensen, mijn kennis van Nederlandse films gaat echt wel verder dan Minoes, alleen niet vandaag.


Welke stemmen uit deze lijst herkende jij uit duizenden? 

 

 

10 thoughts on “De Vele Kanten Van Nederlandse Stemacteurs

  1. Wat een origineel en interessant artikel! Leuk om een gezicht bij de verschillende stemmen te zien. Het lijkt me trouwens hilarisch, maar ook best moeilijk om een stem in te mogen spreken. Ik vind de stem van Paul van Gorcum wel heel herkenbaar, maar ik wist niet dat hij de stem van Gargamel insprak. Wel logisch als ik er nu over nadenk.
    Dalinka recently posted…Yoghurt Barn Haarlem | Yoghurt feestMy Profile

  2. Peter Paul Muller <3 haha! Ik vond hem zooo leuk in Gooische vrouwen maar ik moet zeggen dat ik niet meteen wist dat hij die stemmen insprak. Ik ken ook veel insprekers verder niet tbh ghehe. Maar wel leuk om te zien welke characters dus door dezelfde persoon zijn ingesproken
    Eva recently posted…Outfit | Last Warm Autumn DaysMy Profile

  3. Leuk artikel! Ik zoek regelmatig ook naar de stemmen achter de cartoon personages, ik vind het altijd leuk om te weten (tegenwoordig ben ik ook nieuwsgierig naar de Engelstalige series, zoals van Family Guy enzo).
    Dinja recently posted…Wreck This Journal #9My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge