Non-Disney Animaties: Mijn Top 10

  
Animatiefilms zijn in mijn ogen allesbehalve kinderachtig. Als kind snapte ik maar de helft van wat er gaande was behalve dat er mooie prinsessen en leuke liedjes waren, om nog maar te zwijgen over de diepe betekenissen of achterliggende gedachten die tekenfilms kunnen hebben. Het feit dat er geen echte mensen in spelen maakt het er voor mij niet slechter op, en bovendien gaan ze vaak ook gepaard met prachtige soundtracks. Ik ben dan ook een groot Disney-fan, en zal dat ook altijd blijven.
 
Maar ook animatiefilms die niet van Disney zijn vind ik nog altijd prachtig, en ik vind ze in sommige gevallen ook een beetje underrated. Ze zijn niet zo populair als de Disney Classics, maar voor mij niet minder goed. Ik noem er 10 hiervan op in willekeurige volgorde, met toelichting.

1. Anastasia (1997)
 
 
Anastasia is misschien wel de meest gewaarde film uit de categorie Non-Disney 2D animatiefilms. En welverdiend ook, want dit is echt een fantastische film. Als kind keek ik deze film regelmatig, hoewel hij redelijk duister is en sommige scenes me weleens de kast op konden jagen.
 
Anastasia is een super vermakelijke film met humor, romantiek, en met een hele mooie soundtrack (onze Disney-prinses-zangstem Lea Salonga aanwezig). Naar mijn mening geeft de film een wat volwassenere indruk dan de meeste andere animatiefilms. Zeker wel het kijken waard als je hem niet hebt gezien, en anders misschien tijd voor een rewatch! :)
 
2. The Swan Princess (1994)
 
 
Om deze lijst samen te stellen voor dit artikel heb ik natuurlijk deze films allemaal eerst opgezocht: afbeeldingen, filmpjes en de soundtracks. En wauw ik kreeg me toch een nostalgie-aanval toen ik deze film opzocht. Als kind keek ik deze erg vaak, en ook al is het wel jaren geleden dat ik hem zag, hij verdient zeker een plekje in mijn lijstje.
 
Een net iets andere versie van het ‘de prins redt de prinses’-concept, en de zwaan-transformatie is nog altijd even mooi gedaan. Een oude film maar zeker wel de moeite waard, nog steeds!
 
3. An American Tail (1986)
 
 
Ook wel bekend als gewoon ‘Fievel (- een avontuur met een staartje) ‘ in het Nederlands, de naam van onze kleine muizenheld. Fievel is een best duistere en avontuurlijke film over een jong muizenkind die zijn ouders kwijtraakt onderweg naar Amerika, als ze op de vlucht zijn voor katten. Ik ben een enorme kattenliefhebber, maar de katten in deze film zijn allesbehalve schattig. Ze worden afgebeeld als bloeddorstige monsters, en op zo’n manier dat het je als kind de rillingen kon geven.
 
Ook heb ik een klein jeugdtrauma aan de mega enge muis-robot die ze in deze film maken voor hun ‘eind-battle‘, ook al staat die aan de goede kant. Heb je geen idee waar ik het over heb? Misschien deze film een keertje kijken, een keer iets anders dan de gewoonlijke animatiefilms!
 
4. Balto (1995)
 
 
Balto! Een prachtige geanimeerde verfilming gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de dappere sledehond Balto. De film wordt ingeleid met een live-action-scene, en zo wordt hij ook afgesloten, wat de film een nog krachtiger effect geeft op de een of andere manier. Een geslaagde verfilming waarin je boodschappen als ‘respecteer wie je bent’, ‘geloof in jezelf’, en ‘geef niet op’ op een mooie manier overgebracht worden.
 
Daarnaast vind ik de animatiestijl ook erg leuk, en er zit nog een prachtige soundtrack van James Horner bij ook (dezelfde componist van de soundtracks van de Titanic en Avatar). Zeker de moeite waard dus!
 
5. Quest for Camelot (1998)
 
 
In het Nederlands heet deze film ‘Het Magische Zwaard’, en dit is misschien wel één van mijn persoonlijke favorieten uit het hele lijstje, en ook degene die ik het recentst gezien heb van al deze films. Een koppig jong meisje die na het tragische verlies van haar vader een andere wens heeft dan het vinden van een geschikte prins om haar happy te maken… ze wil ridder worden net als haar vader, en een heldendaad verrichten. De mannelijke held in deze film is dan ook nog eens een blinde knorrige jongen, en er zitten wel meer verrassingen in deze film!
 
De Nederlandse na-synchronisatie is ook heel goed gedaan, en het kan zijn omdat ik het zo gewend ben sinds vroeger, maar ik verkies deze persoonlijk boven de Engelse!
 
6. The Road to El Dorado (2000)
 
 
Dit is echt de meest komische animatiefilm aller tijden, met droge humor, grappige gezichten en hilarische dialogen. In deze film staat de vriendschap tussen de twee heren Miguel en Tulio centraal, twee ondeugende avonturiers met maar één doel: rijk worden, wat ze natuurlijk op de verkeerde manier aanpakken.
 
En als je dacht dat het paard uit de Disneyfilm Tangled grappig is dan heb je deze nog niet gezien, want het paard in deze film is ook echt geweldig. Een hele leuke film als je zin hebt een leuke comedy!
 
7. Spirit: Stallion of the Cimarron (2002)
 
 
Dit is de nieuwste film uit het hele lijstje, uit 2002! Deze animatiefilm is zo mooi geanimeerd en heeft zulke mooie muziek van Hans Zimmer dat hij me altijd bij zal blijven. Ook deze film barst van de humor net als The Road to El Dorado (beide van Dreamworks Animation), en ook een traantje wegpinken zal voor sommige mensen misschien nodig zijn (in mijn geval zeker nodig).
 
Je volgt het leven van een koppig wild en vrij paard die ineens niet meer zo vrij is als hij in gevangenschap belandt, want mensen zijn o zo lieve wezens. Maar dat maakt hem niet minder wild! Hij geniet ervan om de mensen het leven zuur te maken, en als kijker geniet je even hard mee. Bryan Adams zingt ook nog eens een paar mooie nummers voor deze film. Kijken dus! :)
 

8. The Land Before Time (1988)

 
 
Wie kent hem niet? De schattige Platvoet die met zijn vriendjes een lange en zware reis maakt op zoek naar de ‘groene vallei’. Ook deze film heb ik al super lang niet gezien, maar toch dacht ik eraan bij het bedenken van deze lijst. Wederom met een prachtige soundtrack van James Horner, en ook nog het prachtige nummer ‘If We Hold On Together’ in samenwerking met Diana Ross.
 
Als deze film geen onderdeel uitmaakt van jouw jeugdsentiment, misschien toch nog maar een keer kijken, ook al is het een oude film! The Land Before Time is zeker wel erkenning waardig in de geschiedenis van animatiefilms!
 
9. The Prince of Egypt (1998)
 
 
Het valt me op dat veel van deze films iets met geschiedenis te maken hebben. Anastasia is gebaseerd op de gebeurtenissen rond de Russische Revolutie, met Raspoetin als de schurk en onze heldin die gebaseerd is op de jonge Russische kroonprinses van vroeger. Dan heb je het waargebeurde verhaal van Balto, Koning Arthur en de Ridders van de Ronde Tafel in Quest for Camelot, in The Road to El Dorado heb je het personage Cortés die naar de Nieuwe Wereld vertrekt (en het mythe van El Dorado), en bij The Land Before Time zijn er hints naar het uitsterven van de dinosauriërs. 
 
Ook The Prince of Egypt kan hierbij opgeteld worden, want in deze film word je mee teruggenomen naar het oude Egypte. Een hele mooie film met Mozes als de hoofdrol, een paar ontroerende scenes en mooi geanimeerd ook. En ook de soundtrack van deze film met muziek van onder andere de fantastische Hans Zimmer verdient mijn complimenten. Ook het mooie nummer When You Believe van Mariah Carey en Whitney Houston is afkomstig van deze film. Heb jij hem al gezien?
 
10. The Iron Giant (1999)
 
 
Tegenwoordig kennen we Baymax van Big Hero 6, de lieve en schattige robot, maar hij is niet onze eerste robotheld! Misschien wel minder schattig, maar met toch ook wel weer zijn charmes, in 1999 werden we vermaakt door de mega-robot uit The Iron Giant. Wat ik eerder zei over aspecten van geschiedenis in animatiefilms is ook hier weer van toepassing aangezien de film zich afspeelt in Amerika tijdens het hoogtepunt van de Koude Oorlog.
 
The Iron Giant heb ik net als vele uit dit lijstje al lang niet meer gezien, maar ik herinner me hem als een vermakelijke film met wat humor hier en daar, en een ontroerende scene die me doet denken aan het einde van Big Hero 6, maar dan de minder vrolijke variant ervan. Misschien maar eens kijken waar ik die videoband ook alweer had liggen!
 
Source

En dat waren ze alweer! Wat ik eerder bij Anastasia zei, dat de film een volwassenere indruk geeft, vind ik bij al deze films eigenlijk wel van toepassing vergeleken met Disney 2D animatiefilms. Behalve The Land Before Time dan misschien. De rest heeft bepaalde aspecten in de animatie en verhaallijn wat ze net weer wat anders maakt dan de animatiefilms uit de Disney-categorie. Niet dat ik die niet leuk vind, ik ben nog steeds een trouwe Disneyfan! Maar gewoon even ter vergelijking :) Dit waren wel alleen maar 2D animatiefilms, wie weet schrijf ik ook ooit een keer over 3D animaties.

Behalve deze films vind ik Once Upon A Forest (‘Annabel en de race tegen de klok’) en The King and I ook nog een hele leuke films!


 

Welke films uit dit lijstje heb jij allemaal gezien, en wat zijn jouw favoriete non-Disney animatiefilms?

10 thoughts on “Non-Disney Animaties: Mijn Top 10

 1. Echte nostalgie dit! The Swan Princess heb ik ZO vaak gekeken, ik had alle drie de films in huis en kon ze desnoods iedere week wel kijken, haha. El Dorado vond ik ook geweldig!

 2. Wat een fijn lijstje! Ik ben stiekem toch echt wel een Disney-diehard. Mijn persoonlijke favoriet is Spirit, de muziek daarin is echt super inderdaad! The Iron Giant is ook leuk, ik moet iedere keer zo lachen om die scene dat hij in het water springt!

 3. hoi ik zoek een film, maar ik ben de titel kwijt!!
  het gaat over een keizer (koreaans of japans) maar nederlands gesproken.
  die heeft veel kinderen en een nanny vanuit het buitenland (engels denk ik) geeft de kinderen les buiten de paleis muren.
  wat niet mocht.
  de oudste zoon is verliefd op een slavin.
  de slechterik verklapt aan de koning dat zijn zoon verliefd is en omgaat met een slavin.
  er zit ook een luchtballon in waarmee de keizer neerstort.

  iemand een idee??
  dit was vroeger 1 van mijn favo’s!!

  1. Ik was toevallig net even online toen ik je reactie op mijn blog zag verschijnen.
   Dat is ook een van de films die ik suuuper geweldig vind! Hij heet De Koning en Ik, of in het Engels The King and I,
   super leuke film!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge