Nostalgie: 21 Bordspellen Van Vroeger

De meeste mensen spelen nog maar weinig tot geen bordspelletjes, terwijl dat vroeger toch zo vaak werd gedaan! Er zijn nog wel wat spellen die ik weleens in gezelschap speel. Zoals de Kolonisten van Katan, Rummicub, Cluedo, Risk, 20 Questions en nog meer van de wat nieuwere bordspellen. In dit artikel wil ik eens terugblikken op wat er vroeger werd gespeeld. Ik heb een selectie gemaakt van 21 bordspellen van vroeger die ik graag speelde. Ze hebben niet allemaal een bord maar jullie weten wat ik bedoel :).


1. Raad je plaatje

Een spelletje waarbij je plaatjes moet herkennen en onthouden

Laten we gelijk met een historische beginnen, dit spel speelde ik vroeger vaak bij verschillende vriendinnetjes thuis. Zelf hadden we hem niet, maar ik vond het altijd geweldig leuk! Je hebt hier ook een Disney-versie van.


2. Ganzenbord

Wie het eerste aan het eind is, met zo min mogelijk beurten overslaan!

Dit was wel een spel uit onze eigen collectie, en die speelde ik dus erg vaak! Dit was vaak een race naar het einde, en erg spannend. Kom je op een geel vakje, mag je nog een keer zoveel vooruit. Je kan in de put vallen, vast raken in bosjes of dood gaan!


3. Mastermind

Iemand maakt een code met kleurtjes en de ander moet dit raden, en de codemaker geeft hints met de kleine pinnetjes. Met rode/zwarte pinnetjes: hoeveel kleuren staan op de juiste positie? Met witte pinnetjes: hoeveel kleuren komen wel in de code voor, maar staan niet op de juiste positie?

Dit was een spelletje die ik vroeger altijd vaak bij oma speelde. Bij oma speelde ik vaak spelletjes, en Mastermind vond ik altijd een super leuk spel. Ik heb het nooit ergens anders gespeeld, dus de laatste keer dat ik het deed was ook jaren geleden. Toch kan ik het me nog al de dag van gisteren herinneren!

Het was al leuk om gewoon die pinnetjes erin te doen, maar het hele concept is eigenlijk nog steeds best grappig. Wie heeft het ook gespeeld?


4. Stratego

Bewaak je vlag met je leger en bommen, en probeer de vlag van de ander eerder te pakken te krijgen!

Van een lieve kinder-versie naar de volwassenere versie, ik heb vroeger erg veel Stratego gespeeld. Met mijn vriendjes en vriendinnetjes, met mijn broertje, met mijn vader of moeder, het was altijd wel een leuk spel!

Later is het spel de kast in verdwenen, en ik heb hem al heel lang niet meer gezien. Het meest recente wat ik heb gedaan aan Stratego is de levende versie, ook leuk!


5. De Heksenschool

Onthoud goed welk steentje waar ligt! Je gooit met de gekleurde dobbelsteen en gaat naar het eerst volgende vakje met die kleur. Het plaatje dat erop staat moet je op pakken van het plateautje in het midden. Doe je dit goed, dan mag je blijven staan. Doe je dit niet goed: terug!

Dit is een spel die we vroeger thuis hadden, en ik speelde het vooral vaak met mijn broertje en moeder samen.

Je hebt hier veel concentratie voor nodig en moet erg goed alle steentjes onthouden, want je wordt genadeloos weer terug gestuurd. Dit spel kon dan soms ook best wel lang duren.


6. Pokemon Master Trainer

Vang Pokémon en vecht met je tegenstanders en met gymleaders d.m.v. wie het hoogste gooit met dobbelstenen.

Zo’n 2 jaar geleden heb ik dit spel nog een keer gespeeld met vriendinnen in een nostalgische bui. Wat een super gaaf spel was dit! En nog steeds, voor de Pokémon liefhebbers dan.

Je kan kiezen welke Pokémon je wil proberen te vangen, moet een bepaald getal gooien met de dobbelstenen om die te kunnen vangen en het is geweldig als je succes hebt en een lekkere verzameling aan Pokémon hebt. Die kan je dan weer gebruiken om te vechten tegen de ander!


7. De Betoverde Doolhof

Schuif het bord zo dat jij je weg kan banen naar de schatten die op jouw kaartjes staan.

Oh, ik zei altijd ‘Het Betoverde Doolhof’… Ik weet niet zeker, maar dit is misschien wel één van de meestgespeelde spelletjes uit mijn jeugd. Dit deden mijn vrienden en ik heel vaak, en ook thuis met de familie werd het regelmatig gedaan.

Het was altijd leuk om elkaar lekker te dwarsbomen, van het bord af te schuiven en te racen naar je schatten om het spel te kunnen winnen!


8. Levensweg

Letterlijk je levensweg! Ga studeren, kies een baan, ga trouwen, en haal zoveel mogelijk geld in je leven binnen om het spel te kunnen winnen.

Dit spel hadden we zelf thuis niet maar speelde ik vaak bij vriendinnen, en vond ik één van de leukste spellen die er was. Als jong kind kon je ook nog lekker gaan fantaseren over de toekomst, en ook nu is het nog steeds een leuk spel.

Ik heb het alleen al jaren niet meer gedaan, dus hopelijk komt dat nog een keer!


9. Monopoly

Bouw je monopolie op, krijg zoveel mogelijk straten/Pokémon/attracties en verdien het meeste geld!

Pokémon monopoly, kinder-monopoly en normale monopoly, we hadden ze allemaal en allemaal werden ze ook gespeeld. Ik werd eigenlijk altijd overgehaald door mijn monopoly-verslaafde broertje, maar het was wel altijd leuk.

De Pokémon versie werd bij ons het meest gespeeld, en dat is ook duidelijk te zien aan de versleten kaartjes waar ook nog eens een keer drinken over gemorst was.


10. Onderuit!

Draai om de beurt op de juiste manier aan de schijfjes zodat jouw steentjes als eerste beneden zijn!

Onderuit! Wat heb ik dit vaak met mijn vader gespeeld! Ik kan me er eigenlijk niet zo heel veel meer van het spel zelf herinneren, maar het zal wel leuk geweest zijn want ik weet wel hoe vaak hij uit de kast werd gehaald.


11. Abeltje

Een spel waarbij je als eerst ‘aan de top’ moet zijn. Land op een lift en je mag een verdieping omhoog, en beantwoord trivia vragen over de film.

De film Abeltje kwam uit toen ik nog maar een klein kind was, volgens mij was ik 5 of 6 ofzo, en ik vond het helemaal geweldig. Ook het spelletje speelde ik vroeger veel, en daarna nooit meer dus dit is échte nostalgie. Eigenlijk was het wel een heel leuk spel!


12. Familie Poen

Raak als eerste je kaarten kwijt en verdien muntjes van andere spelers. Degene met de meeste muntjes is de winnaar!

Dit spelletje hadden we bij ons op de basisschool in de kast staan, en om de één of andere onbekende reden speelde ik dit super vaak met mijn vriendin. We hadden de dikste lol met dit spel.

Ik heb de handleiding net op moeten zoeken want ik kan me dus niks meer herinneren van het verloop van het spel, of de regeltjes, en dat friste mijn geheugen wel een klein beetje op. De sterkste herinnering is bij mij gewoon de naam. Familie Poen! :)


13. Springende Apen

Lanceer je aapjes de boom in! Wie ze het eerst allemaal kwijt is wint!

Dit spel speelde ik bij elk vriendje of vriendinnetje indien mogelijk, want zelf had ik het niet. Wat een heerlijk spel was dit! Je moest je aapjes de boom in stuiteren, en daar moesten ze dan ook in blijven hangen. Stuiter erop los.


14. Zeeslag

Plaats je schepen op een tactische manier en probeer die van je medespeler als eerste uit te schakelen!

Ik vond dit altijd een beetje een serieus spel, maar wel alsnog leuk om te doen! De potjes duurden soms wel een beetje lang, maar ik heb mijn vader en broertje erg vaak uitgedaagd voor een potje zeeslag. Dat ging er flink aan toe bij ons :).


15. Mollen Mania

Zet stappen d.m.v. de fiches met getallen, en zorg dat je zoveel mogelijk van je molletjes in het spel houdt door ze optijd in de gaten te plaatsen!

Dit is het spel dat ik het meest recent gespeeld heb uit deze lijst. Mijn moeder, beste vriendin en ik doken het spel weer een keer op uit de stoffige spellenkast en deden weer een poging. The memories.

Je vecht als et ware met z’n allen om de gaten op de verschillende velden die steeds minder worden. Een leuk, grappig en spannend spelletje!


16. Scrabble

Raak als het eerst al je letters kwijt door er woorden mee te leggen!

Lekker woordjes maken met Scrabble was ook altijd erg leuk. Vroeger vond ik dit erg leuk, en ook later speelde ik het nog weleens met vrienden en mijn moeder via de app WordFeud. Ook dit is helaas alweer overgewaaid en nu… ja, scrabble-loos. Doet iemand het nog? Eigenlijk was het wel heel leuk.


17. Vallende Aapjes

Gooi met de dobbelsteen om te bepalen welke kleur stokje je eruit moet halen, maar pas op dat de aapjes niet vallen! De speler met de minste aapjes wint.

Nog zo’n apenspel! Ik haalde hem vroeger ook altijd door elkaar met het springende apen-spel, want ja, je hebt bij allebei de spellen een boom. En apen. Deze vond ik net zo leuk als de ander, dus welk apenspel dan ook, als iemand die in zijn of haar kast had staan dan was ik al blij!


18. Wie is het?

Probeer met behulp van vragen stellen erachter te komen welk personage je tegenstander op zijn kaartje heeft!

Ik weet nog dat we een bepaalde periode plat werden gegooid met reclames van dit spel. Het was toen helemaal in en iedereen wilde het hebben en spelen. Ja, ook is dus. Ik heb het dan ook vaak gespeeld, en 2 jaar geleden heb ik het nog een keer gespeeld. Leuk spel!


19. Memory

Zoek zoveel mogelijk setjes van dezelfde plaatjes! Als je er eentje goed raadt mag je nog een keer!

Dit is wel heel oldskool. Ook dit speelde ik vaak bij mijn oma, nog meer dan het Mastermind-spelletje eigenlijk. Ze hadden allerlei soorten memory-spelletjes, en het bleef leuk om dit te spelen. Soms met alle kaartjes netjes op een rijtje, en soms lag alles in een wirwar-boel.

Die op de foto staat had ik zelf bij mij thuis, met al die schattige diertjes en dan was het altijd de strijd om de plaatjes van de schattigste diertjes te weten te bemachtigen.


20. Vier Op Een Rij

Zorg dat je als eerst 4 van jouw kleur fiches op een rij krijgt, en vergeet je medespeler niet lekker te dwarsbomen!

Dit was ook één van de spelletjes die we op de basisschool hadden, en dit was een populaire. Leerlingen deden vaak een potje 4 op 1 rij tegen elkaar, en ook thuis hadden we het geloof ik wel. Ook dit spel heb ik toch wel een aantal… tientallen potjes gespeeld vroeger!


21. Party & Co.

Vorm teams en teken, gebaar, omschrijf, beantwoord vragen en probeer lip te lezen om als eerste de finish te bereiken.

Het spel dat ook nu nog steeds leuk is, maar dan natuurlijk niet de junior-versie. Dit leuke spelletje met die hippe zandloper en de leukste vragen en opdrachten werd vroeger veel gespeeld in mijn vriendenkring, en ik kan me nog voor de geest halen hoe we de mafste dingen gebaarden of tekenden. Mooie herinneringen hieraan!

De volwassen versie heb ik nooit aangeschaft hiervan, en nooit gespeeld ook… aanrader?


Natuurlijk verscheelt het per kind, per ouder, per spelletjeskast wat er allemaal gespeeld werd aan bordspelletjes. Dit zijn er maar 21 van alle spelletjes die vroeger veel werden gespeeld. Dokter Bibber heb ik wonderbaarlijk nooit echt gespeeld, en er schijnt ook een periode geweest te zijn dat Het Spookslot heel populair was maar ook hier weet ik niks van.

Welke spelletjes speelde jij vroeger graag? En welke ken je uit dit lijstje? :)

   

10 thoughts on “Nostalgie: 21 Bordspellen Van Vroeger

  1. Gezelschapspelletjes ^^ ik ken ze trouwens niet allemaal, maar vooral stratego speelde ik vaak. Samen met mijn vader wat niet helemaal eerlijk was want ik verloor altijd (niet eerlijk: volwassenen tegen een kind).
    Wij hebben trouwens nog steeds wat spelletjes in de kast staan (Wiewistet, Cluedo, Perudo) en spelen vaak wat als we op vakantie zijn of visite hebben :D
    Dinja recently posted…Birthday WishlistMy Profile

  2. Waah, al die spellen zij zo herkenbaar, hahah! Wat een jeugdsentiment dit artikel! Nu ik dit zo lees, krijg ik spontaan zin om de gezelschapskoffer nog eens boven te halen! ;)

    1. Klopt, ik ken ook wel veel mensen die spelletjes spelen, maar dan wel de moderne meestal. Deze oude stoffige bordspellen worden nog maar zelfden tevoorschijn gehaald. Wij hebben ook een paar nieuwe van de spelletjesbeurs want mijn broertje is gek op bordspellen :) En zoals ik in de intro zei is de Kolonisten ook nog wel populair voor zover ik zie en hoor ^^

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge