Nostalgie: 21 Computer-bezigheden Van Vroeger

Tegenwoordig zitten we massaal dingen op Facebook te delen, lachen we om onze favoriete YouTubers, volgen we onze series online of laten we ons – zoals mij – lekker gaan op een persoonlijke blog. Ikzelf heb altijd al veel tijd achter de computer doorgebracht, ook toen ik nog klein was.

Maar wat deden we dan zoal door de jaren heen voordat we bij dit moderne computer-tijdperk aanbelandden? Dat zal ik in dit artikel bespreken in een nieuwe trip down memory lane. Komen ze!

1. Eeuwige pret op Online Game-sites

Funnygames.nl, Spele.nl, Speeleiland.nl en Spel.nl: dit zijn voorbeelden van online game sites die vroeger erg populair waren. Spelletjes als bubbleshooter en allerlei actiespelletjes werden daar veel gespeeld, wat voor spelletjes speelde jij altijd?

Ik was altijd een sucker voor avontuurspelletjes, maar ik kan me niet eens meer herinneren welke ik allemaal heb uitgeprobeerd. Ook had je weleens van die hilarische spelletjes waarbij je pinguins (of andere dieren?) weg kon meppen or slingeren, en die moest je dan zo ver mogelijk zien te krijgen.

Ook de multiplayer spelletjes waren altijd leuk, en zo kan ik me herinneren dat mijn broertje en ik allebei dolgraag een random spelletje met bommetjes (en een doolhof ofzo?) met onze moeder wilde spelen.


2. Old school Desktop-games

Start, programma’s, bureau-accessoires, entertainment en woppa, je had zo toegang tot de standaard windows-games zonder ook maar internet op te hoeven starten! Ik wil niet weten hoeveel tijd ik heb besteed aan dat stomme mijnenveger-spelletje.

Het pinbal spelletje vond ik ook altijd heel leuk met al die leuke geluidjes, maar die liep vroeger op onze oude computer heel vaak vast. Een bekend fenomeen, dat vastlopen!


3. Leerzame spelletjes spelen

Het hoefde niet altijd onzin te zijn wat je op de computer deed. Zelfs als peuter of kleuter kon je al van alles leren door middel van leuke en interessante PC games.

Ook als je ouder werd, tot groep 8 aan toe had je allerlei leerzame spelletjes die je het gevoel gaven dat je iets nuttigs deed, en dat deed je eigenlijk ook! Genoeg spelletjes die je leerden rekenen, spellen, Engels lezen, etc. Ik was altijd een fanatieke Robbie Konijn-speler, en werd hierdoor ietsje beter in rekenen. Ietsje maar :).


4. Typ-cursussen voor kids

Ik heb er zelf nooit aan gedaan, maar ik weet nog dat er ooit geprobeerd werd kinderen dit te laten doen, ik denk door de school? Er werden typcursussen aangeboden, maar uiteindelijk wilde ik dit geloof ik niet. Ik heb het in ieder geval niet gedaan, maar veel merk ik hier niet van. Ik typ gewoon snel, en misschien niet met 10 vingers, maar met prima techniek hoor!

Of nouja, als ik zo’n cursus had gehad dan was ik misschien niet zo’n typo-queen geweest als ik nu ben. Ik ben benieuwd of er mensen zijn die dit wel  hebben gedaan vroeger?


5. Kleurplaten opspeuren en uitprinten

Als kind-zijnde vond ik het geweldig om urenlang kleurplaten op te speuren op het internet (om die vervolgens amper of nooit in te kleuren, maar goed), en deze uit te printen. Aangezien ik helemaal meegesleurd werd in de Pokémon-rage, was onder andere het Pokémon Paradijs de place to be voor mij om kleurplaten te vinden. Ook allerlei Disney kleurplaten deden het ook altijd goed!


6.  Allerlei CD-ROM spelletjes

Mijn laptop heeft tegenwoordig niet eens een CD-drive, dus ik zal deze spelletjes niet meer makkelijk kunnen spelen zonder er iets extra’s voor aan te schaffen (of te downloaden). Maar vroeger was het kopen en het spelen van PC Games natuurlijk ook hartstikke in!

Ook ik heb meegedaan met de populairdere reeksen als de Rollercoaster games, Zoo Tycoon, en natuurlijk de Sims (wat was dat een feest toen die uitkwam). Maar voor mij zijn toch de meest nostalgische spelletjes: Help! Muizen in het hotel, de Tarzan Action Game, Max en Merel, Catz 4 (samen met de crashes die dit spel veroorzaakte, oh the memories), 102 Dalmatiërs en de Playmobil-spelletjes.


7. Website bouwen op Kindertent

Bron

 Kindertent was super hip, hier kon je je eigen website bouwen, trollen op het forum en je gewoon lekker lang bezig houden met het ontwerpen van de website. Zelf had ik ook een Kindertent website, maar hier heb ik uiteindelijk niet zoveel aan gedaan geloof ik. Hij bestaat ook helaas niet meer. Wie had er nog meer één?


8. Muziek downloaden als een baas

Wat was Limewire een geweldige uitvinding, R.I.P. Het downloaden van muziek werd al gauw populair, en ik begon lekker met het vaak crashende programma Bearshare. Na een tijdje stapte ik over op Limewire, en heb ook hiermee een hoop muziek (en troep, haha) binnen weten te krijgen. Wie mist het nog meer?


9. Bestandjes vervoeren op Floppy Disks

Jullie kennen vast de floppies wel! Die prehistorische dingen waarmee wij onze bestandjes konden vervoeren, die inmiddels vervangen zijn door allerlei fancy USB-sticks. Ik kan me al bijna niet meer herinneren hoe het was om gebruik te maken van deze dingetjes, wat lang geleden zeg!


10. Massaal E-cards versturen

Misschien is dit meer persoonlijk dan algemeen, ik weet het niet zeker. Maar behalve voor het versturen van leuke geanimeerde kaartjes naar jarige vrienden, was het bij mijn vriendinnen en mij een leuke bezigheid om elkaar onder te spammen met E-cards.

We kozen dan grappige geanimeerde kaartjes uit en stuurden die naar elkaar toe met een persoonlijke tekst, via Kaartenhuis of Hallmark, of we kozen voor de site Kaartjesweb (die helaas niet meer bestaat). Hier kon je bepaalde bewegende plaatjes uitkiezen als kaartje, en daar zette je dan je tekst bij en koos je nog een leuk muziekje uit voor erbij. Mijn rommelige Hotmail staat nog altijd vol van de – inmiddels verlopen – E-cards.


11. Je uitleven met Word & Paint

Simpele programma’s als Word en Paint waren vroeger genoeg voor een uurtje vermaak (of meer). Allerlei gekleurde teksten maken en je creatieve geest laten gaan door het spelen met Word Art, volgens mij waren er best veel kids die dat weleens deden met Word! Ik was daar één van, die dingen waren gewoon te leuk.

En de kleurrijkste tekeningen maken met Paint was dan ook nog eens een optie, iets wat ik vaak stiekem deed op de schoolcomputers.


12. Dollz aankleden

Je had allerlei soorten dollzmaker-sites, en hier kon je dan poppetjes aankleden. Met de keuze aan kleren, accessoires, items en kapsels kon je hier dan ook behoorlijk wat tijd in steken. Misschien wat minder vermakelijk voor de meeste jongens, maar wij meisjes konden ons hier prima mee vermaken!


13. Chatten op Habbo Hotel

Dit was dan wel weer leuk voor zowel jongens als meisjes. Habbo Hotel was helemaal in bij mijn generatie. Poppetjes maken en vrienden maken, domme dingen zeggen, lid worden van coole clubs, en in sommige gevallen zelfs geld uitgeven (dit deed ik niet). Ik wilde het wel altijd graag en was super jaloers op al die coole poppetjes met hun mooie kapsels en stoere kleertjes en gedetailleerde huis-interieurtjes.

Maar ik hield het uiteindelijk wel bij mijn simpele poppetje met haar kale huisje, plezier genoeg had ik eraan. Uiteindelijk heb ik dit niet super lang gespeeld.


14. Chatten op MSN incl. hippe afkortingen

Een computer-nostalgie lijst is niet compleet zonder die geweldige MSN-avonturen. Wat hebben wij hier veeeel uren weg zitten typen met vrienden, vijanden, geliefden,  vreemden en familie!

Één van de kenmerkende dingen van MSN, behalve de nostalgische lange onzin-MSN namen, het buzzeren van elkaar en het steeds online en offline gaan, was de MSN-taal die bestond uit een hoop afkortingen. MSN-namen van hechte vriendinnetjes die vol zaten met Hvj’s en Wjnmk’s, en de simpele ‘W8 ff’ en ‘Brb’ die je tijdens een gesprek zei. Die goeie oude tijd.


15. Fun met Neopets

Op Neopets kon (en kan je nog steeds!) je eigen schattige fantasy-diertjes adopteren, spelletjes spelen, dingetjes verzamelen, etc. Het is een site met zoveel opties, waaronder ook socializen met anderen en je Neopets helemaal pimpen, waardoor je er genoeg tijd aan kan besteden. Ikzelf zat meestal 24/7 in de gameroom, waar ik een kleine verslaving had aan het spelletje Hasee Bounce. En… die hebben ze nog steeds! Zo leuk!


16. MSN-emoticons verzamelen + spammen

De volgende in de categorie MSN: emoticons! Iedereen had hier wel zijn of haar eigen gedownloade emoticons bijzitten, of je nam ze over van de mensen met wie je aan het chatten was.

Met zelfs een periode dat woorden en letters in emoticon vorm gebruikt werden, waren de MSN-gesprekjes dan ook altijd lekker kleurrijk en onoverzichtelijk. Heerlijk toch? Mijn favoriete emoticon-set die ik massaal gebruikte was uiteindelijk het onion-mannetje. Die vond ik echt super leuk!


17. Vriendschappen en kennis testen met Bebo-quizzen

Een tijdje terug googlede ik mijn eigen naam en vond ik mijn bebo-profiel, die blijkbaar nog steeds bestaat en o zo volwassen is. De website is helaas under maintenance dus ik kan er niet eens echt herinneringen ophalen, of hem verwijderen om mijn naam te zuiveren op Google. Maar er was een periode dat het bij mij en mijn vriendengroep helemaal in was om quizzen op Bebo.com te maken.

Vaak waren dit quizzen als “Hoe goed ken je mij?” en “Wat weet je van onze vriendschap?” enzovoorts. Je had er heel veel mogelijkheden mee en kon zo lekker testen wie je echte besties waren die elk detail van je wisten. Ook kon je gewoon kennis-quizzen maken over je favoriete film of TV-serie. Hier hebben we toch wel een hoop plezier aan beleefd, deden jullie dit ook? :)


18. MMORPG-games

Oké ik voel me nu echt een grote nerd, maar ik heb een tijdje zowel Runescape als Tibia gespeeld. Ik lachte altijd mijn broertje uit dat hij zo’n lelijk spel speelde als Runescape, en toen speelde ik het zelf. Uiteraard was ik meer gemaakt voor spelletjes als Sims en Mario, en ging ik hier ook lekker vaak en snel dood.

Ook bij Tibia ging ik vaak dood, en volgens mij was dit niet leuk want dan was je alles kwijt of moest je weer veel opnieuw doen ofzo… dus gaf ik het uiteindelijk ook maar op ondanks alle moeite. Toch was het wel leuk, en ik heb deze spelletjes zelfs samen gespeeld met jongens uit mijn klas op de middelbare school :).


19. MSN spelletjes met elkaar

Behalve chatten met de mafste afkortingen en irritantste emoticons kon je ook altijd leuk spelletjes met je vrienden spelen op MSN. Mijn vriendinnen en ik speelden regelmatig Mijnenveger of Bejeweld, en dan ondertussen gezellig kletsen natuurlijk. MSN was eigenlijk echt super leuk zeg, wat een leuke herinneringen.


20. De Doorstuurmailtjes Trend

Dit was eerst eigenlijk iets wat meer in was bij mijn ouders dan bij mij, maar ik was er wel volledig van op de hoogte en ontving er ook super veel. Mijn ouders en hun vrienden stuurden elkaar vaak massaal allerlei moppen, leuke verhaaltjes en grappige foto’s door via mail.

Uiteindelijk begon de jeugd dit ook te doen, en stroomde mijn mailbox vol met de onzinnigste maar soms ook leuke doorstuurmails. Tegenwoordig delen we dit soort dingen allemaal op Facebook, dus zo’n spam-methode is gelukkig niet meer nodig. Toch is het wel een grappige en nostalgische herinnering aan de goede oude tijd, toch?


21. Als een malle op Ebuddy als MSN eruit lag

 

De veel minder leuke maar toch behulpzame Ebuddy was onze grote vriend wanneer onze MSN-messengers niet mee wilden werken, of als je ergens bij een oom of tante op de computer was waar geen MSN op stond. Uiteindelijk had je ook nog Windows Live Messenger, maar dan was het écht niet meer leuk!


Eigenlijk zou je bijna oneindig over dit onderwerp door kunnen kletsen, met de Facebook-voorgangers Hyves en MySpace, het 3D-spelletje IMVU die maar heel kort gespeeld werd door de meesten, GaiaOnline die meestal door de Japan-liefhebbers zoals ik en mijn vrienden gespeeld werd, en de nog veel meer leuke en grappige herinneringen aan het legendarische MSN. Toch hou ik het bij deze lijst van 21!

Was jij vroeger ook zo’n computer-gek? Welke dingen zijn herkenbaar voor jou? 

 

15 thoughts on “Nostalgie: 21 Computer-bezigheden Van Vroeger

  1. Oooh wat leuk! Ik was helemaal verslaafd aan habbo hotel, en ik moest zelfs huilen toen ik er achter kwam dat een vriendin van mij, mijn zeldzame neopets diertje had gehackt haha! Super leuk om terug te zien dit.

  2. Wat een geweldig artikel, haha! Zoveel herkenbare dingen! Ik speelde ook altijd bubbleshooter op funnygames (en nu doe ik het op mijn iPad…) Catz en Muizen in het Hotel, dat heb ik zoveel gespeeld toen ik nog klein was. Jaren later hebben we nog een nieuwe versie van Catz gekocht maar toen was het toch niet meer zo leuk haha. Ik heb ook ontelbaar veel sites op Kindertent gehad, ben daarna overgestapt op MSN Groups en nu dus op de ‘gewone sites’

    1. Aah grappig, ja ik had ook de nieuwere versie van Catz! Ik vond hem wel vermakelijk maar het was niet meer hetzelfde nee :)

  3. Heel veel herkenbare dingen zeg!
    Vooral Limewire heb ik vroeger erg vaak gebruikt en ik had een grote verzameling MSN emoticons (wel natuurlijk die schattige!)

  4. Spele.nl, Speeleiland.nl en Spel.nl waren vroeger mijn favoriete sites! Ook op Habbo chatte ik vroeger vaak, maar dit alles is verleden tijd. Leuk om er via dit artikel nog eens aan herinnerd te worden hoeveel plezier ik vroeger maakte dankzij deze sites!

  5. Ik herken mijzelf erg sterk in deze nostalgie… Waar is de tijd dat ik nog als een vreemde Belg op Kindertent of Habbo zat te “trollen”? Soms denk ik er met plezier aan terug!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge