Nostalgie: 21 Kinderboeken Van Vroeger

kinderboeken van vroeger

Wat heb ik vroeger veel boeken verslonden. Al op jonge leeftijd begon ik met lezen, en op de basisschool hebben we 8 jaar lang elke dag na de pauze boeken moeten lezen. Als ik aan kinderboeken van vroeger denk, zijn de eerste die bij me op komen Jip en Janneke, Otje, Pluk van de Petteflet, enzovoorts.

Maar als ik wat dieper en langer nadenk, dan komen pas de echte nostalgische boeken naar boven, de boeken die ik eigenlijk was vergeten. De lijst gaat van de prentenboekjes voor de kleinsten tot aan de kinderliteratuur dat op school werd gelezen. Welke kinderboeken van vroeger hebben jullie ook gelezen?

1. Zachte Knuffels (Carl Norac & Claude K. Dubois)

Zachte Knuffels
Boek over hamstertje Lola die voor het eerst alleen thuisblijft en het huis afzoekt naar zachte dingen om een lekkere knuffel-stapel mee te maken.

Dit was vroeger mijn favoriete prentenboekje. Ik hoop dat we hem nog ergens hebben liggen, want hij was echt super schattig. Omdat ik zelf veel van knuffels hield sprak het me vroeger al erg aan! En de tekeningen zijn ook adorable.


2. De mooiste vis van de zee (Marcus Pfister)

De mooiste vis van de zee
Over Regenboog de mooiste vis van de zee, die ontdekt dat vrienden hebben belangrijker is dan mooi zijn. Hij geeft zijn schubjes weg!

Dit boek werd zowat bij ons opgedrongen in de eerste klassen op de basisschool, maar dat was niet erg. Hij was wel leuk! We hadden in groep 1 en 2 een soort thema-hoekje van de onderwater wereld, en daar kon je dan ook altijd dit boekje vinden. Iedereen was er gek op!


3. Gek op Daan (Nicole van Heeswijk)

Gek op Daan
Het meisje Bo is verliefd op haar klasgenoot Daan, terwijl Daan het nog niet weet. Bo doet alle mogelijke moeite om Daan zover te krijgen, bijvoorbeeld door een liefdesbrief te schrijven. Tenslotte besluit ze hem midden in de klas te zoenen.

Het is eigenlijk een raar idee hoe vroeg je als kind al bezig bent met verliefdheid en jongens. Dit boek dat ik thuis had en soms las was echt zo’n typisch “Ben jij op mij? Ik ben wel op jou…”-boekje. Over Bo die een crush had op die leuke jongen uit de klas, Daan. Een kort maar krachtig kinderboekje voor meisjes.


4. Nik en Laura in een tent (Marian van de Coolwijk)

Nik en Laura
Vlotte verhaaltjes over de belevenissen van een tweeling.

Deze schoot me echt last minute te binnen toen ik dit artikel al aan het schrijven was. Hij moest meteen ertussen gepropt worden want het gaat wel een beetje op leeftijd. Volgens mij hadden we zelf alleen Nik en Laura in een tent, maar die heb ik wel heel vaak gelezen.

In het boekje gaan de twee op vakantie en raakt Nik ineens zoek. Als ik het me goed herinner werd hij gevonden op een plekje verderop met een meisje die hij leuk vond.


5. De koning zonder kroon (Marianne Busser)

De koning zonder kroon
De koning die zijn kroon kwijt is en ernaar opzoek gaat. Lachen joh.

Dit vond ik vroeger een geweldig boekje! Deze bolle koning wordt weggstuurd omdat hij zijn kroon is kwijtgeraakt. Met zijn tent gaat hij op pad om zijn kroon te zoeken.

Hij leert bij een bakker krentenbollen te bakken en krijgt nog met de politie te maken als hij een kampvuurtje probeert te maken. Uiteindelijk vindt de arme man natuurlijk wel zij kroontje terug.


6. Floddertje (Annie M.G. Schmidt & Fiep Westendorp)

Floddertje
Verhaaltjes met steeds weer andere belevenissen over het zich voortdurend vuil makende meisje Floddertje en haar onafscheidelijke hondje Smeerkees.

Dit is het enige boek dat ik een poosje vergeten was van Annie M.G. Schmidt. Natuurlijk staat Otje nog vers in het geheugen omdat ik de serie vroeger volgde, en Jip en Janneke en Pluk zijn ook altijd wel memorabel voor me geweest.

Maar Floddertje dook pas op in mijn geheugen toen ik specifiek dit artikel aan het schrijven was. Het vieze meisje met haar hondje, wie kent ze nog?


7. Virgilius van Tuil (Paul Biegel)

Virgilius van Tuil
Virgilius wil wel eens in de spiegel kijken, om te zien of hij echt zo dik is als alle andere dwergen beweren. Maar een spiegel, die vind je alleen bij de mensen.

In groep 3 of 4 ergens was er een lerares die dit boek altijd op een grappige manier voorlas aan de klas. Het had kleinere lettertjes en was ‘volwassener’ vergeleken met de rest van de boeken in die klas, maar mijn vriendinnetje en ik – boekenwurmen dat we waren – moesten en zouden ze zelf lezen. Dus dat deden we. Volgens mij had je meerdere boeken over Virgilius.


8. Het doorgezaagde meisje (Mieke van Hooft)

Het doorgezaagde meisje
Om lid te worden van een club moet Eefje iets dappers doen, en dat wordt aanbellen bij de engerd waarvan gezegd wordt dat hij zijn vrouw heeft doorgezaagd.

Een kort boekje dat bij ons op school in de boekenkast stond, maar wel erg spannend! Je was er zo doorheen, en daarom las ik hem vaker. Hij was gewoon lekker leuk en vlot.


9. De gebroeders Leeuwenhart (Astrid Lindgren)

 De gebroeders Leeuwenhart
De broers Jonatan en Kruimel zijn onafscheidelijk. Als zij kort na elkaar sterven, ontmoeten ze elkaar weer in Nangijala, een sprookjesachtige plek, waar ze toch wel wat duistere avonturen beleven.

Dit was mijn favoriete boek als kind zijnde, en nog steeds heb ik er eigenlijk wel goede herinneringen aan. Ik zou hem nog eens moeten lezen. Het is best een diep verhaal, met thema’s als dood en wat er na de dood met je zou kunnen gebeuren. Dankzij dit boek leek het me ineens helemaal niet erg meer om dood te gaan.


10. Kippenvel boeken (R.L. Stine)

Kippenvel boeken
Serie horror-boeken voor kinderen.

Als kind was ik al gek op horror en thriller. Natuurlijk mochten de Kippenvel boeken dus niet ontbreken. Ik vond deze boeken helemaal te gek, maar de andere serie De Griezelbus las ik nooit. De enige die ik thuis had waren deze 2, het roze kloddermonster en het verhaal met de aliens. Maar op school stonden er meerdere in de kast, dus die las ik daar!


11. Meester Jaap (Jacques Vries)

Meester Jaap
Verhalen over gekke meester Jaap en zijn klas

Volgens mij was het altijd vechten om de meester Jaap boeken, en werden ze ook best vaak gekozen voor boekenbeurten. De maffe leraar was niet alleen populair bij zijn klasje in het boek zelf, maar ook bij ons. Iedereen wilde wel zo’n leuke meester.


12. Kruistocht in Spijkerbroek (Thea Beckman)

Kruistocht in Spijkerbroek
De zestienjarige Dolf uit Amstelveen geeft zich op als proefkonijn: hij zal door een materie-transmitter teruggeflitst worden naar de Middeleeuwen om daar één middag een kijkje te nemen. Maar door een foute berekening komt hij in het jaar 1212 terecht in een Kinderkruistocht.

Dit boek leek mij vroeger altijd super saai, maar om de een of andere reden nam ik hem toch een keertje mee uit de bibliotheek. Het was helemaal niet saai, maar leuk en spannend. De film die erop gebaseerd is vind ik ook niet slecht trouwens!


13. Die rotschool met die fijne klas (Jacques Vries)

Die rotschool met die fijne klas
De zevende groep is dol op meester Jan Brinkman. Maar de directeur, meester Wijnen, is het niet erg met zijn methoden eens.

Dit boek had ik én thuis, én hij stond op school. Die heb ik dus lekker vaak gelezen haha, want het was echt een leuk boek! Weer het leuke-meester-thema, maar op een hele andere manier, met interessante kindjes in de klas en ook wat serieuzere gebeurtenissen. Hopelijk hebbn we hem nog ergens…


14. Marietje Appelgat (Lydia Rood)

Marietje Appelgat
Boek over het vieze kind Marietje Appelgat.

Dit was een boek die een lerares heel grappig voorlas in groep 5 (of 6), waarbij de hele klas altijd in een scheur lag. Later moest ik hem zelf ook natuurlijk lezen. Apart eigenlijk dat er wordt geschreven over een meisje dat zo ontzettend vies is. Iel. Volgens mij moedigde het je aan om lekker schoon te blijven haha!


15. Eiber (Sjoerd Kuyper)

Eiber
Boek over het kikkermeisje Dobbertje die haar vriendje Bies van de eiber wil redden.

Dit kikker-verhaal was verrassend boeiend, en heb ik ook meerdere keren gelezen tijdens de lees-uurtjes op school. Een leuk en spannend kinderboek.


16. Ronja de roversdochter (Astrid Lindgren)

Ronja de roversdochter
Ronja wordt vriendjes met de zoon van de aardsvijand van haar vader, en samen lopen ze weg en beleven ze avonturen in het bos.

Ook met dit boek wist Astrid Lindgren me te vermaken. Sowieso net als bij De Gebroeders Leeuwenhart vond ik de illustraties altijd al mooi, maar het verhaal was ook leuk en spannend. Een heel avontuurlijk boek, en ik was dol op avontuur.


17. Droomvriendinnen (Susan Saunders)

Droomvriendinnen
Verschillende verhalen over een vriendinnengroep.

Deze boeken was ik ook helemaal vergeten, maar hiervan had ik er meerdere in de kast staan. En ook van de Floortje-reeks, waarvan de boekjes een beetje dezelfde stijl hadden. Floortje las ik alleen niet zoveel, maar deze vond ik wel leuk. Al kan ik me er niks meer van herinneren.


18. De verschrikkelijke schoolmeester (Dolf Verroen)

De verschrikkelijke schoolmeester
Boek over de verschrikklijke meester die vreselijke straffen hanteert, en zijn klas die ertegenin probeert te gaan.

Dezelfde lerares die Marietje Appelgat aan ons introduceerde kwam ook met dit verhaal aanzetten. De gewelddadige leraar die zijn kinderen zowat mishandelde als ze stout waren. Onze klas hield blijkbaar netzoveel van grof als van vies, want het was ook hierbij altijd lachen gieren brullen. En achteraf natuurlijk erom vechten wie hem als eerst zelf mocht lezen.


19. Romana en Ragebol: waar is Ragebol? (Tina Caspari)

Romana en Ragebol
Uit de serie van Romana en Ragebol. Romana raakt haar paard kwijt!

Ik was nooit zo’n specifieke paarden-fan, maar dit boek uit de reeks van Romana & Ragebol kreeg ik een keer voor mijn verjaardag (en heb ik zelfs volgens mij dubbel gehad), en toen ik hem las vond ik hem wel leuk!


20. Paniek (Carry Slee)

Paniek Carrly Slee
Sasja voelt zich niet meer veilig thuis, nu de vriend van haar moeder en zijn zoon Felix bij hen zijn komen wonen, en Ruben, een jongen uit Sasja’s klas, heeft ook een groot geheim: hij valt op jongens, maar niemand mag dat weten.

Spijt, Radeloos, Pijnstillers, Afblijven, het waren allemaal bekende titels van Carry Slee. De boeken waren voor de wat volwassenre wordende kinderen, met duistere thema’s en spannende verhalen. Ik denk dat ik Paniek één van de spannendste vond. Later toen Lover of Loser uitkwam had ik die ook gelijk in mijn bezit, en vond dat ook een geweldig boek!


21. Hoe overleef ik-serie (Francine Oomen)

Hoe overleef ik
Boekenreeks over het tienerleven van de opstandige Rosa.

En de legendarische Hoe overleef ik-serie heeft zo’n groot deel van mijn jeugd in beslag genomen dat hij niet mag ontbreken in dit lijstje. Ik volgde trouw de serie en las sommige boeken meerdere keren. Ik heb er 2 jaar ook de schoolagenda’s van gehad, en had ook de taalgidsjes en misschien wel meer. De boeken waren de perfecte kinder/tienerboeken, met hilarische survivaltips en van die typische gebeurtenissen. Ik moet toegeven dat ik na Hoe overleef ik mezelf ook ineens heel nieuwsgierig was naar graffiti. Maar ik heb het uiteindelijk niet uitgeprobeerd!


Natuurlijk verschilt het per school-boekenkast, ouders en eigen interesse welke boeken er deel uitmaakten van je jeugd. Misschien kennen sommigen van jullie ze wel allemaal niet, en hadden jullie hele andere boeken die jullie lazen.

Welke boeken uit dit lijstje heb jij ook gelezen vroeger?

 

9 thoughts on “Nostalgie: 21 Kinderboeken Van Vroeger

  1. Ik weet echt niet meer welke boeken in vroeger allemaal las, wel veel (ook veel stripboeken) maar ik weet het echt niet meer.
    Wel weet ik dat ik de boeken las van Jacques Vriens, Carry Slee en Francine Oomen ^^
    Dinja recently posted…DIY: Festival TeeMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge