Nostalgie: 21 Kinderprogramma’s Die Je Waarschijnlijk Vergeten Bent

Tijd om weer wat herinneringen op te roepen! Als kind was er altijd genoeg op TV om van te genieten, van Kindernet tot Fox Kids en Jetix. Er zijn best een aantal programma’s die het lang uithouden, zoals Pokémon, Spongebob en Totally Spies.

Daarnaast heb je ook wel wat kinderprogramma’s die fris in het geheugen lijken te blijven, aangezien er zo nu en dan nog gesproken wordt over gevarieerde klassiekers als de Teletubbies, Beugelbekkie, Dinobabies en Shin Chan. Maar hoe zit het met die oude bijna vergeten programma’s? In dit artikel noem ik er 21 op!

1. Angela Anaconda (2002 – Fox Kids)

Canadese animatieserie over de luidruchtige en fantasierijke Angela die in de vijfde klas van de basisschool zit.

De periode dat we konden ‘genieten’ van dit programma was niet heel erg lang, en misschien ook met een reden. Zelf vond ik het een apart programma, waarvan ik alleen de intro een beetje leuk en catchy vond. Daarna zapte ik het meestal al gauw weg. Al zullen er vast ook kinderen geweest zijn die het wel leuk vonden! Bij mij zal het de animatiestijl wel geweest zijn wat me afschrikte. 

2. De Bende van Vijf (2004 – Fox Kids, Jetix, Disney Channel)

Animatieserie over de avonturen van de unieke vijfling.

De Bende van Vijf was een vermakelijke kinderserie over de drukke Miller-vijfling. Het schijnt dat deze serie nog weleens is uitgezonden op Disney Channel, maar ik heb het alleen heel lang geleden af en toe gekeken toen het nog op Fox Kids / Jetix werd uitgezonden. Lekker irriteren aan dat zingende kind! 

3. Bobby’s World (2001 – Fox Kids)

Animatieserie over het dagelijks leven van Bobby Generic, die door zijn overactieve verbeelding van de werkelijkheid kon overspringen naar een fantasiewereld.

Een serie die vrij populair was in de tijd van Fox Kids, maar op een gegeven moment toch wat eerder er vanaf werd gehaald. Bobby’s levendige fantasie was vaak hilarisch, en iedereen kende toen de ‘aai-over-de-bol-tijd’!

4. Brum (1993 – Kindernet, KRO)

Brum is een autootje dat in iedere aflevering op weg gaat naar de grote stad om daar avonturen te beleven. Hij redt daar mens en dier uit benarde situaties, vangt boeven en voorkomt veel onheil.

Brum! Het schattige autootje dat de wereld redt, wie kent hem niet? Hij komt in de gekste situaties terecht in zijn pogingen de boel te redden, maar natuurlijk komt het altijd weer goed. Brum saves the day!

5. Budgie de Kleine Helicopter (1994 – Kindernet)

Budgie is een kleine helikopter, die woont in een hangaar op het vliegveld van Hairfield. Leonard, een heuse luchtmachthelikopter met grote snor heeft er de leiding. Samen met Pippa proberen ze iedereen een helpende hand te bieden.

Behalve de titel kon ik me niks meer van deze serie herinneren. Het kwam allemaal een beetje terug toen ik het opzocht, maar nog steeds niet helemaal. Ik weet wel dat ik het vroeger leuk vond (maar toch niet genoeg indruk gemaakt blijkbaar), en dat we er ook een videoband van hadden. 

6. Carl² (2005 – Jetix)

Een komische sciencefiction-animatieserie over een tiener en zijn kloon

Dit is een van de programma’s waarbij ik zelf heel hard “o ja!!” riep toen ik hem weer terug vond. Ik was deze namelijk helemaal vergeten, en het is niet eens de oudste. Integendeel, het is een van de nieuwere vergeten kinderseries, en ik heb hem niet eens zo heel vaak gekeken. Toch was hij best leuk geloof ik!

7. Dommel (1989 – Kindernet)

Animatieserie over de dikke luie hond Dommel, en zijn baasje Semafoor de uitvinder.

Dommel is misschien niet zo vergeten, maar toch wilde ik hem er even tussen zetten. Hoewel ik er niks meer van weet (behalve de intro) was Dommel een van mijn favoriete Kindernet series van vroeger. Zelfs op de middelbare school zong ik het liedje nog weleens met vrienden voor de lol.

8. De Drieling (2001 – Fox Kids)

Drie kleine zusjes die door de streken van de heks in bekende sprookjes en verhalen terecht komen.

Deze serie kan ik me weer iets beter herinneren! Ik vond De Drieling altijd erg leuk, en ik weet nog dat er een aflevering was dat ze in het verhaal van de jonge pianist Mozart kwamen. Ik speelde al van jongs af aan piano, dus dat vond ik toen heel leuk. Wat later is er nog een ander programma gekomen over de heks, ‘De verveelde heks’, maar die heeft me nooit leuk geleken. 

9. Flint The Time Detective (2001 – Fox Kids)

Japanse animatieserie over Tony en Sarah, twee leden van de tijdpolitie die samen met de uit de oertijd afkomstige Flint door de tijd reizen op zoek naar de tijdwisselaars.

Dit is net als De Bende van Vijf (en Pokémon en Digimon) zo’n geweldige Japanse serie. Mijn interesse in Japanse animatieseries ontwikkelde ik pas jaaaren nadat ik deze programma’s op TV had gezien, maar ik vond ze allemaal al erg leuk. Voor mijn gevoel hebben ze deze serie voor een te korte periode uitgezonden, terwijl dat volgens mij helemaal niet zo is. Ik vond hem namelijk erg leuk, maar ver in de serie ben ik geloof ik niet gekomen. 

10. Jellabies (1999 – Kindernet)

Random serie over random rubberachtige kleurrijke dingen.

Volgens mij werden de Jellabies vroeger een beetje gezien als een Teletubbies-rip off, maar dat waren ze eigenlijk helemaal niet. Ze waren heel anders, en stiekem best wel leuk. Ik weet er verder niet veel meer van, behalve dat ik de intro super leuk vond en dat de roze en oranje Jellabies mijn favorieten waren!

11. Jim Button (2001 – Fox Kids)

Animatieserie over Jim Button en Luke de machinist, die samen in locomotief Emma allerlei avonturen beleven.

Jim Button was zo’n typisch programma die mij nooit leuk leek, maar waar ik uiteindelijk toch wel voor bleef zitten. Maar ook deze serie is niet helemaal in mijn geheugen achtergebleven. Iets met een draak, en een prinsesje. Ofzo. En Pi Pa Po? … zegt go go go?

12. The Magic Schoolbus (2000 – Kindernet)

Animatieserie waarin een groep kinderen samen met juf Frizzle geweldige magische avonturen beleven.

Volgens mij was deze serie (naast Pokémon?) vroeger de droom van ieder kind. Had je maar zo’n schooljuf, en zo’n bus. Het was in ieder geval een vermakelijke serie, en ook best wel populair!

13. Medabots (2002 – Fox Kids)

Amerikaans-Japanse tekenfilmserie die zich afspeelt in de 22ste eeuw over een groepje kinderen die met hun intelligente robots, de Medabots, wedstrijden houden.

Ik hield niet specifiek van Japanse series, want Medabots was er eentje waar ik nooit voor kon blijven zitten. Hooguit voor de eerste helft van de aflevering, maar de rest keek ik niet erg veel. Vandaar dat dit bij mij ook zo’n vergeten serie was die – ook al heb ik hem niet veel gekeken – een echt nostalgie-gevoel opriep: oja! die had je ook nog! 

14. Musti (1980 – NOS, KRO)

Samen met zijn vriendjes Meneer Konijn, Mevrouw Schildpad, Egeltje en Meneer Hond beleeft Musti kleine avontuurtjes.

Musti is al helemaal historisch, maar ik vond het altijd geweldig om te zien! De scenes werden altijd eerst ‘getekend’, inclusief Musti zelf, en dat vond ik vroeger erg leuk. De serie is blijkbaar nog een tijdje verder gegaan, en is later ook overgegaan naar 3D. Whyyy 3D? 

15. Oliver Twist (1999 – Fox Kids)

Frans-Amerikaanse animatieserie waarin de weeshond Oliver op zoek is naar zijn moeder maar daarvoor wel uit handen moet blijven van de meester van het werkhuis.

Alweer een Fox Kids programma! Als je Fox Kids/Jetix vergelijkt met Disney XD en andere kinderzenders vind ik dat de kwaliteit van de programma’s behoorlijk achteruit is gegaan. Vroeger leken er veel meer avontuurlijke kinderprogramma’s te zijn zoals deze, Oliver Twist, de eerder genoemde Drieling, Jim Button, etc. Oliver Twist vond ik ook een vermakelijke serie!

16. The Silver Brumby (2000 – Kindernet)

Australische tekenfilmserie over de wilde hengst Tauran en zijn broers Storm en Arrow die in de watervalheuvels van de Australische hoogleven leven en het samen met andere dieren, waaronder Benni de kangaroe, opnemen tegen hun vijanden, de bergmensen.

Ik heb deze 1x eerder genoemd in een nostalgie-artikel, maar het was een van mijn favoriete Kindernet-series. De intro brengt ook zoveel herinneringen terug!

17. Super Big (2003 – Fox Kids)

Tessa ontmoet een pratend biggetje die haar de kracht geeft om in een biggenheldin te transformeren. Maar Tessa wil liever haar eigen heldin zijn, en daarvoor moet ze 107 parels verzamelen door het verrichten van goede daden.

Dit programma was zo random, maar ik vond hem stiekem wel leuk. Wederom een Japanse animatieserie, maarja, een meisje die in een big verandert… Only in Japan!

18. Tante Soesa & Sassefras (1997 – Fox Kids)

Nederlandse kinderserie over een vrouw in een grote roze jurk die samen met haar vriendje Sassefras op haar vliegende bed Bob de hele wereld over reist.

Eigenlijk vond ik dit best een stom programma, maar toch keek ik er weleens naar. Als kind was het namelijk leuk en fascinerend om te zien dat ze rondvliegen op een bed, wat zou dat ideaal zijn! Verder was het volgens mij heel veel praten praten praten, aangezien het alleen op een bed plaatsvindt…

19. The Why Why Family (1997 – Fox Kids)

Franse animatieserie over Victor, een nieuwsgierige baby die in iedere aflevering een vraag stelt en een antwoord krijgt van één van zijn familieleden die allemaal hun eigen specialiteit hebben.

Als je naar The Why Why Family keek dan was je een beetje ‘nuttig’ bezig. Dit was namelijk een leerzaam programma over van alles en nog wat, op een toch wel kinderlijke manier met grappige animatie karakters… en een vervelende baby. Maar ik vond het wel leuk om te kijken!

20. Wizzy & Woppy (1999 – Z@ppelin)

Wizzy en Woppy zijn twee muizen die in een dierenwinkel wonen. Elke dag na sluitingstijd beleven ze samen met hun vriendjes Dongo de schildpad en Kasha de papegaai allerlei avonturen.

Zender 3 was minder populair dan Fox Kids / Kindernet. En de enige reden dat ik dit vroeger soms keek was volgens mij omdat het voor/na (?) Kabouter Plop kwam. Nu ik het zo terugzie lijkt het een beetje een suf programma met enge make up, maar wie weet was het wel heel erg leuk!

21. Wunschpunsch (2001 – Fox Kids)

Duitse animatieserie over een tante en een neef die op een dag een vervloekte toverspreuk uitspreken die binnen zeven dagen moet worden verbroken.

En tot slot, Wunschpunsch! Hier heb ik veel leuke afleveringen van gezien (die ik me allemaal niet meer kan herinneren), maar ik weet wel goed dat ik er plezier in had. Het was leuk om te zien wat voor een toverspreuk er steeds weer verbroken moest worden, hoewel je de cliché routine misschien uiteindelijk wel een beetje moe wordt:

Er wordt een vervloekte toverspreuk uitgesproken – Jacob en Moritio zoeken het uit – vragen die ene schildpad om raad – spreuk wordt net op het nippertje opgeheven. 


Hoeveel kende jij er nog? Het zijn allemaal kinderprogramma’s die ik af en toe gekeken heb, en die daarom niet helemaal sterk meer in het geheugen zitten. Voor deze lijst heb ik uiteindelijk series gekozen waar nog maar weinig over gesproken word, hoewel er enorm veel leuke bijzaten! Ook onder andere What’s with Andy, Barbapapa, Pingu en Prinses Sissi ken ik nog!

Maar mijn meest gekeken programma’s zijn uiteindelijk toch de wat bekendere. Vooral Beugelbekkie, Totally Spies, Pokémon, Avatar en Rocket Power keek ik vaak, en dan meestal op zo’n standaard voor-het-naar-school-gaan-ochtend. En Spongebob natuurlijk… Oja, en Winx Club. Hihi.

Welke kinderprogramma’s was jij ook vergeten? En welke was je favoriet?

16 thoughts on “Nostalgie: 21 Kinderprogramma’s Die Je Waarschijnlijk Vergeten Bent

 1. Hold you horses (letterlijk)! Ik wist niet dat er een serie bestond van the Silver Brumby! :O Ik ken dat alleen als film, met echte paarden!
  Bij de meeste programma’s kwam het introliedje ineens weer in me op toen ik de foto’s zag.. Vooral bij Wunschpunsch (waarom ken ik dat liedje nog?!), waarvan ik het bestaan echt totaal vergeten was!
  Denise Joanne recently posted…NAILS | How to apply fake nails to last weeksMy Profile

  1. Omg en ik wist niet dat er een echte paarden-film ervan was! Awesome:O En jaaa grappig is dat he, dat heb ik ook met intro’s ! Gefeliciteerd trouwens met het winnen van die bloggers contest <3

 2. Bobby’s world! Vond ik altijd super leuk om naar te kijken, net als angela anaconda, ik vond mezelf altijd een beetje op haar lijken qua doen en laten :P Ik ken ze eigenlijk allemaal wel. Alleen tante soesa! XD Wat een verschrikkelijk programma was dat haha.

 3. Ik vind je nostalgie artikeltjes altijd zo leuk om te lezen, het roept zo’n fijne herinneringen op! Al moet ik toegeven dat ik van dit lijstje enkel Carl en Wizzy & Woppy ken! Oeh ja, Winx Club, hahah! Dat keek ik zó graag! Volgens mij heb ik thuis zelfs nog dvd’s staan daarvan! (;
  Versatile Eva recently posted…Meeting ~ Swan MarketMy Profile

  1. Oooh hihi wij hebben ook ergens nog een winx club dvd liggen ja! Alleen niet van mij maar…. mijn broertje was vroeger een groot fan, haha! His deep dark secret.

 4. Volgens mij zat ik vroeger aan de tv vastgeplakt want ik ken ze echt allemaal xD
  Ik had vroeger trouwens ook al veel interesse in Japanse animatie series, geweldig gewoon. Maar mijn favoriet staat niet in jouw lijstje – dat was Cardcaptor Sakura die ze op Yorkiddin’ (of Yorin ofzo) uitzendden ^_^
  Dinja recently posted…Shoplog Rotterdam 26-09My Profile

  1. Hahaha ik voel me ook zo nu ik lees dat best veel mensen er veel niet kennen :3 terwijl ik niet eens zo superveel tv keek haha, kan je nagaan! Sowieso wel elke ochtend voor het naar school gaan^^ En omgg ik ben zo jaloers op mensen die Cardcaptor Sakura hebben gezien toen het vroeger op tv was, ik had nooit geweten dat het er was :(

 5. Weet er iemand nog hoe dat programma heet met dat kleine blauwe bootje? En toevallig ook eentje met zo’n jongen met een hond die volgensmij allemaal klusjes doen (ja lekker duidelijk haha)! Dankjewel alvast

 6. Ik heb al 2 weken een vage herinnering over een tekenfilm van vroeger. Flarden maar ik word er helemaal gek van hopelijk kan iemand van jullie me helpen.

  Wat ik me kan herinneren is dat een personage rond liep/reed met een stel hersenen van een overleden piano virtuoos.

  Het is niet veel informatie maar als iemand iets weet hoor ik het graag.

  Bedankt!! Groetjes Dave

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge