Wie is de Mol 2016 – Aflevering 10 | Wie is de Mol? [Review]

Het is al even bekend, de mol, winnaar en verliezer van Wie is de Mol 2016. Met dit artikel sluit ik dan ook mijn review-reeks af. In plaats van dat ik de aflevering opnieuw naloop som ik gewoon even de plussen en minnen op van de laatste aflevering en dit seizoen. Wat zouden jullie er nog aan toevoegen?


Vind ik leuk!

Wat ik dit jaar vooral vond, was dat we te maken hadden met een hele leuke, gezellige en komische groep. Ik ben nog altijd blij met Art als presentator, de leukerd. De locatie was prachtig, en er zaten best wel wat leuke opdrachten bij (de omgekeerde camera, restaurant, het zoeken naar hunzelf, het verlaten resort!). Het is mooi hoe ze de uitslag nu live organiseren, en het zal vast een spektakel zijn om daarbij te zijn hoewel ik het ook wel primaatjes vind om het lekker thuis op de bank te zien versus de koude drukte.

Ook keek ik elke keer naar de MolTalk achteraf, en het scheelde enorm dat het deze keer gewoon op TV kwam en dat ik niet steeds haastig mijn laptop moest pakken hiervoor. Geweldig om oud-mollen en kandidaten in discussie te zien over het spel. En dan nog meer leuke dingen…

✐ Taeke en Airen, wat lief! Meteen werden ze ermee geconfronteerd, haha, wat een schattig stel. Vooral ook dat sommigen het al leken te merken tijdens de opnames.

✐De opkomst van Ellie’s politiefamilie.

✐ Rop zijn verhaal over het net-incident.

✐ De bromance tussen Tim en Taeke.

✐ En Ellie en Marjolein, hahaha! 

✐ Onthulling: Tim is schuldig voor het 2345 bedrag!

✐ Mooie montage die naar de onthulling van de mol leidde.

✐ Annemieke en Tim die de uitslag nog niet weten, en het elkaar zo gunnen.

✐ Tim die uiteindelijk de winnaar blijkt te zijn! Ik gun het ze allebei, maar het is leuk om hem zo blij te zien :).

✐ Ellie die gelijk had: 1500 euro was helemaal niet zoveel voor al die moeite.

Vind ik niet leuk! 

Wat ik over het algemeen niet leuk vind lijkt me wel duidelijk, maar over deze blunder is ook in de media én op social media al wel genoeg geklaagd: Klaas die de mol was, wat er zó dik bovenop lag. Hopend dat mijn favoriete programma zo’n misser niet zou maken klampte ik me vast aan de hoop dat het Tim of Annemieke zou zijn, en heb zelfs als een idioot in de Taeke-tunnel gezeten, maar helaas. Tóch Klaas. 

Maar wat bij mij het geval was, was dat ik niet alleen teleurgesteld was dat we dankzij de suffe hints met de meest voorspelbare mol aller tijden te maken hadden. Ook Klaas als mol zelf vond ik het niet fantastisch doen, en begrijp me niet verkeerd, Klaas zelf vind ik hartstikke leuk. Maar ook de laatste aflevering zelf vond ik maar magertjes, evenals een paar andere puntjes van dit seizoen waar ik mijn kritiek even over kwijt moet:

✐ Of het aan Klaas zelf lag of aan de programmamakers, dat weet ik niet, maar óf Klaas heeft amper gemold en alles aan zijn falende mede-kandidaten overgelaten, of ze hebben gewoon behoorlijk weinig molacties bekendgemaakt. Er was beloofd dat we op de website de niet-behandelde molacties zouden terugvinden, maar helaas ook dat niet, alleen dat wat we al weten.

✐ Er zit niks aan geniale tactiek, of andere grappige acties tussen. De sleutel bij de kist op de berg vond ik maar flauw. Dat hij de tafel opzij schoof was écht niet onopgemerkt zoals ze dat mooi verwoordden, dat hadden ze er op z’n minst uit kunnen monteren of iets dergelijks, voor het verrassingselement. 

✐ Ook de molactie bij de kist van de taíno opdracht was al 200% voorspelbaar, iedereen zag dat wel aankomen.

✐ Hoe zit het met de andere opdrachten? Heeft Klaas dan niet gemold bij onder andere de topito-opdracht, de restaurant-opdracht of laser-opdracht? 

✐ Daarnaast schuif ik het niet totáál op de te overduidelijke hints af. Namelijk, de hint bij het klooster kwam pas in aflevering 2, maar…

✐ Ik vond het erg leuk dat er zoveel werd gekletst, en heb ook leuk kunnen lachen om de vele opmerkingen en interacties. Maar wel jammer dus dat het ten koste ging van het bespreken van het spel zelf, en veel ontbrekende molacties.

✐ Zoals ik in mijn vorige review zei vond ik de finale dit jaar maar matig. Het was te rustig, te normaaltjes, en had net zo goed een normale aflevering kunnen zijn. Dat zijn we toch niet helemaal gewend van Wie is de Mol!

✐ Ook de opdrachten waren maar een stel spelletjes bij elkaar, eigenlijk. Weinig adrenaline-opdrachten (hoewel die er waren wel super tof waren), maar het lijkt erop alsof ze wel erg voorzichtig doen. Heeft dit te maken met het incident met het ongeluk van Janine? Was al wel een aantal jaren terug…

Maar geen riskante sprongen meer, amper spannende dingen, en veel opdrachtjes die ze net zo goed in Nederland hadden kunnen uitvoeren. Jammerrr!


Conclusie: veel om over te klagen dit jaar bij Wie is de Mol 2016. Het is een mooie combinatie geweest van slecht molwerk, slechte hints en slecht montagewerk, maar tóch ondanks alles, blijf ik het programma fantastisch vinden. Wie is de Mol is samen met Masterchef Australia echt het enige programma waarvoor ik gretig iedere keer op de bank neerplof, het internet af struin opzoek naar nog meer, en het houdt me bezig.

Ook ben ik gek op de kandidaten die je door dit programma beter leert kennen. Ik weet nu wie de leuke vrouw is achter de 3fm-stem, dat we blijkbaar een super leuke hockeyer hebben, dat onze Amsterdamse politiewoordvoerder ook nog eens hilarisch kan zijn, en ik heb er weer een paar presentatoren bij om leuk te vinden. Wie is de Mol, alsnog bedankt voor het geweldige seizoen, en ik kijk met plezier uit naar de volgende. Kom maar op!


Wat vonden jullie van Wie is de Mol 2016?

5 thoughts on “Wie is de Mol 2016 – Aflevering 10 | Wie is de Mol? [Review]

  1. Wij (Roy en ik) zijn het echt heel erg met je eens. Al is het voor mij pas het tweede seizoen dat ik mee kijk vond ik de finale echt tegenvallen. En ondanks dat ik op Klaas zat als mol, had ik diep van binnen wel verwacht dat uiteindelijk Tim de mol zou zijn. Hij had pas échte molacties! Maar de groep was erg leuk en inderdaad, erg komisch!
    Dinja recently posted…Uit in Utrecht: Castellum Hoge WoerdMy Profile

  2. Ikzelf zat inderdaad ook op Klaas, maar het heeft lang geduurd voordat ik op hem zat. De hints waren inderdaad vrij duidelijk, niet zo heel slim van de productie. Toch zat ook een groot gedeelte van de kijkers op Tim. Snap wat je zegt, maar vond Klaas als mol echt niet zo slecht. Ik vind het ook een beetje zielig voor hem dat dat zo wordt afgeschilderd in de media. Maar ik heb dan ook vrij snel medelijden met mensen, haha. Ik heb weer met plezier gekeken naar dit seizoen, dus veel te klagen heb ik zeker niet:) alleen dat het zolang duurt voordat het volgende seizoen weer begint vind ik jammer, maar dat is alleen maar positief denk ik:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge