Nostalgie: 21x Lekkers van Vroeger

Het is alweer een tijdje geleden sinds ik mijn laatste nostalgie-artikel plaatste, en dat terwijl ik er al heel lang meerdere op de planning heb staan. Dus hierbij maar eerst een artikel over lekkere dingen van vroeger die misschien herinneringen bij jullie op zullen roepen, van snoep tot schoolkoekjes en drinken. 

Ik heb een lijst met 21 gemaakt zoals ik dat graag doe (mijn favoriete getal, hihi), maar ik heb wel alles in categorieën ingedeeld, dus meer lekkere dingetjes voor nostalgie attacks! Sommige dingen uit de lijst zijn nog steeds verkrijgbaar, terwijl andere dingen al lang uit de schappen verdwenen zijn. Bij veel dingen is dat wel tot mijn grooote teleurstelling…! 


1. Lolly’s! <3 

Op de een of andere manier was er als kind zijnde altijd wel een reden voor een lolly. Een lolly om iets te vieren (‘koop een lolly en ga het vieren’-opmerking was ook razend populair onder de grapjassen), een lolly om je op te vrolijken, of gewoon een lolly zonder reden. Omdat ze super lekker zijn. En dan hadden we zoooveel verschillende soorten lolly’s.

Behalve de bekende chupa chups had je de vrolijke fruitlolly’s (links) die lekker aan je tanden bleven kleven. Ook verschillende soorten cola varianten, en lekker grote lolly’s met kauwgom erin. Die van de foto rechtsboven heb ik toevallig een tijdje geleden in een snoepwinkel gespot en weer geproefd. De herinneringen! 


2. Dipper-snacks

Ik weet nog dat de Cheez Dippers-reclame op TV kwam, en ik vond het er gek genoeg altijd zo lekker en fascinerend uitzien. Helaas lustte ik helemaal geen kaas, dus die dingen vond ik ook echt niet lekker als er van dat vieze spul aan werd gesmeerd.

Maar gelukkig waren er ook allerlei chocolade-varianten, die elkaar volgens mij best wel afwisselden in de winkel-schappen, want ik kan me ze allemaal wel herinneren maar ik kan me niet voorstellen dat die allemaal tegelijk een succes waren? Ik vond ze in elk geval super lekker als tussendoortje, en het was verwennerij als ik er eentje mee naar school kreeg. Boffen! Ik heb alleen geen idee of ze nog te koop zijn, ik kan me de laatste keer dat ik zo’n chocodipper-snack op heb niet eens herinneren…


3. Goeie ouwe Cheetos

SNIK ik was zo gek op al deze Cheetos varianten. Vooral de frietjes en de voetballetjes, de pinda Cheetos chips vond ik wel lekker maar die hadden altijd zo’n sterke smaak dat ik er na een paar chipjes alweer genoeg van had.

Geen idee waarom ze ooit besloten deze uit de Nederlandse supermarkten te halen, en ook geen idee of ze nog ergens anders te koop zijn. Ik weet alleen dat ze erg lekker zijn… waren…


4. Heerlijke ijsjes!

Nog een reden waarom zomer mijn favoriete seizoen is: IJSJES! Ik weet alleen niet wat het is met ouder worden, maar mijn ijs eet-routines kennen tegenwoordig niet veel anders dan standaard schepijs, Cornetto’s en Magnum’s. En af en toe een raketje misschien. Maar vroeger was het altijd het ene ijs-soort na het andere. De welbekende stoplicht ijsjes vond ik super leuk om te eten, maar achteraf gezien eigenlijk helemaal niet zo lekker. 

Wel was ik dol op de dubbel-likkers (die moet ik echt weer eens een keer kopen!), de Timon & Pumba ijsjes met van die lekkere snoepjes erin (die vond ik lekkerder dan dat knetter ijs), de standaard maar nostalgische Speedy-ijsjes en natuurlijk het schatkistje. Waar op de bodem dan een verrassing zat! :)

Maar toch wel mijn grootste verloren liefde is de ‘Boomy’. Doordat ik dit artikel schreef vond ik hem en ontdekte ik de naam. Vroeger was ik helemaal gek op dit waterijsje, en ik noemde het altijd het ‘bolletjes-ijsje’. Deze is helaas ook super snel van de ijs-menu’s verdwenen, en vervangen voor allerlei hippe Solero varianten en de klassieke Calippo’s. Geen Boomy meer voor mij helaas.

Mijn tweede verloren ijs-liefde heeft niet eens een foto of afbeelding op het internet rondslingeren, de ‘Extreme Aardbei’. Het was een soort Cornetto aardbei, maar dan lekkerder en beter. Maarja helaas vond de Nederlandse markt van niet, anders was hij er vast nog wel geweest :'(. 


5. Poeder-snoep

Oké genoeg over ijsjes. Deze dingen waren ook super lekker. Onhandig, maar lekker. Ik heb er nooit bij stil gestaan hoe vaak er poeder in snoepjes werd (of nog steeds wordt??) verwerkt.

Je had onder andere gewoon van die fruitvorm-dingetjes waar je het gewoon uit kon schudden, maar ook de leuke ijsvorm-snoepjes waar je eerst een hard snoepje uit moest eten voor je bij de poeder kwam.

En van die ufo-vormige snoepjes waar het poeder in een soort van snoeppapier verstopt zat. Al mega lang niet meer gegeten, maar vroeger hadden mensen deze snoepjes super vaak bij kinderfeestjes, dus dan kon ik altijd lekker knoeien met dat poeder. Ik hield wel voornamelijk van de zoete versies, ik moet al een zuur gezicht trekken als ik terug denk aan de zure poedertjes…


6. Allerlei kauwgom

Wat is het leven toch een plezier als kind zijnde! Al die soorten spannende kauwgomsoorten om opgewonden over te raken, ik besef me nu pas hoe saai volwassen ik ben geworden met m’n Stimorol kauwgom. 

Je had van die kauwgomballen uit automaten, of kauwgomballen-strips, of zelfs van die enorme Jawbreakers. Maar niet alle kauwgom was zo enorm (en een gevaar om in te kunnen stikken als kind), want je had ook de kleine schattige Chicklets. Kent iemand deze nog? In mijn herinnering zaten ze toen in van die kleine doosjes en niet in zakjes, maar ik weet het niet zeker meer. De Tubble Gum vond ik maar vreemd, maar ik kon wel als een verslaafde zo’n Roll up-kauwgom in een keer in mijn mond proppen. 

En nog voordat ik op Bubblicious overstapte was ik samen met mijn vriendinnetje helemaal gek op de Freedent kinderkauwgom, die…. volgens mij niet meer bestaat? Het had echt zo’n uniek smaakje, en de papiertjes bewaarden we altijd omdat die zo lekker roken. 


7. Smoeltjes

Wat ik als kind best vaak in mijn schooltas had zitten was een zakje Smoeltjes. Meestal de normale speculaasjes of die gekke clowntjes. Nu ik de speculaas Smoeltjes nog een keer zie besef ik eigenlijk wat een enge gezichtjes dat zijn.

De Halloween variant heb ik geloof ik maar 1x ooit gegeten, die vond ik niet zo lekker. Volgens mij heb ik als middelbare scholier ook nog weleens een zakje Smoeltjes mee naar school genomen, maar met het overgaan naar de bovenbouw hield ook onbewust het Smoeltjes-tijdperk op. Sindsdien, nooit meer gegeten…


8. Tandbreker-snoep

Nou, zo heten deze verschillende snoepjes natuurlijk niet, maar zo noem ik ze even. Ze zijn namelijk stuk voor stuk hard, bedoeld om op te sabbelen, en onze kindertandjes zullen er vast niet heel erg blij mee geweest zijn als we op zo’n ding beten. Ikzelf was in ieder geval altijd te ongeduldig om eeuwig te sabbelen en beet ze graag kapot.

De snoep-speentjes (links) zie ik nog weleens in de winkel hangen, en ik moet altijd de drang weerstaan om ze mee te nemen. Het is namelijk zo lang geleden! Maarja dan wil ik er eentje eten voor de herinneringen en dan zit ik met zo’n hele zak, dat is nou ook weer niet de bedoeling. De snoep-diamanten (rechtsboven) vond ik echt super lekker, en de lipstick en fluit-snoepjes rechts onder waren in principe hetzelfde soort snoep. 


9. Chocolade sigaretten

Ik weet dat het lekker fout leek, maar ik ben verder nooit nieuwsgierig geweest naar echte sigaretten. Ik heb ook nog nooit gerookt, niet eens geprobeerd zelfs.

Maar ik at wel de chocolade sigaretjes, gewoon omdat ik ze lekker vond. Ze schijnen tegenwoordig verboden te zijn, en ik kan het wel begrijpen maar…. ook weer niet. Ze zijn zo lekker! :(


10. Zoet broodbeleg 

Ik at vroeger echt van alles op brood. Het liefst zoveel mogelijk zoet, chocola en ander (ongezond) spul. Iets wat ik heel lekker vond, en wat er nu helaas niet meer is, was de Snickers-pasta. Het was een soort mix van chocola, caramel en nootjes, eigenlijk gewoon een Snickers uitgesmeerd op brood. Lekker toch!

De Milky Way – pasta was wat simpeler maar ook lekker, en die heb ik ook helaas niet meer terug gezien. Wat wel nog bestaat en wat een enorm jeugdsentiment is: Kokosbrood! Vroeger tijdens de lunches die onze basisschool regelde was het altijd vechten geblazen om het kokosbrood, haha! 


11. Drop-nostalgie

Maar dan niet de klassieke Venco drop die al jaaaaren hartstikke populair is, maar van die jeugdherinneringen-drop. Weer een verloren liefde voor mij: de dropmatjes (midden boven). Volgens mij is zelfs het halen van mijn zwemdiploma nog minder lang geleden dan het eten van zo’n dropmatje. Vroeger verkochten ze die bij ons in het snoepwinkeltje, en ze waren lastig te eten maar ik vond ze super lekker. Een herinnering die ik eraan heb is dat ik mijn tanden erin had gezet en aan het rukken was (ze waren best hard en taai) en dat mijn tand toen heel erg los is gaan zitten van de ellende. Maarja, het was zo lekker…

Mijn broertje was gek op zwartwit-potjes, en daar wilde ik dan weleens van mee snoepen. De smaak van de Katja zwarte katten kan ik me niet eens herinneren, maar bij het zien ervan krijg ik wel al een nostalgisch gevoel. Katja is er nog steeds, maar deze katjes zijn er gewoon niet meer? Tikkels aten wij altijd tijdens lange autoritten, en van droplollies was ik het bestaan vergeten. Geen idee óf die nog wel bestaan eigenlijk.

De welbekende dropstengel-dingetjes (rechtsboven) bestaan gelukkig nog, maar geven wel een leuk nostalgisch gevoel omdat dat ook van die typische snoepjes waren die men altijd op kinderfeestjes had! 


12. Punica

Een vergeten drankje, maar wij hadden vroeger vaak Punica in huis. Ik vond hem niet veel lekkerder dan andere vruchtensappen, maar het feit dat sappen als Dubbel-Fris, Dubbeldrank en Roosvicee nog vrolijk in de schappen staan en Punica niet, is genoeg om hem een plekje te geven in deze nostalgie-lijst.

Ik weet niet of ze het zelf nog weet, maar mijn beste vriendin die alleen water dronk en helemaal niet van ander drinken hield, vond Punica lekker. Geen idee hoe dat ooit gebeurde, maar Punica was het enige sapje wat we voor haar konden inschenken. En ja, toen was Punica er ineens niet meer.


13. PEZ Snoep

Leuk en lekker waren deze dingen! Ik zal hier als kind vast vaak om gezeurd hebben. Die snoepjes waren ook gewoon te lekker en te snel op. Ik werd al blij als ik ze alleen al in de winkel zag liggen. Echt super leuk jeugdsentiment dit! Nu krijg ik nog zin om zo’n ding te scoren ook. Zullen die snoepjes nog steeds zo lekker zijn? 


14. Lekkere tussendoortjes

Als ik Leo zie denk ik gelijk aan de catchy oeroude reclame ervan, op de melodie van de Banana Boat Song. Die Leo-dingen waren bij ons toen ook helemaal in, de kids die er eentje mee naar school kregen waren echt bofkonten, en dan zong iedereen die stomme reclame.

Iets wat ik ook verwennerij vond als tussendoortje was een Bisc& koekje, meestal de M&M versie, daar plukte ik dan lekker alle M&M’s vanaf voor ik de rest op at :). En er was een tijd dat de meidengroep Kus helemaal in was, en toen had je ook van die koekjes… weten jullie nog? Ik had niks met de liedjes van Kus, maar wel met deze koekjes. Nomnomnom.

De BN koekjes kent iedereen nog wel, die worden volgens mij best wel gemist. Ik vond ze niet eens zo spectaculair lekker, maar gewoon leuk! En dan die stomme reclame ervan ook, haha! BN BN! 


15. Snoepautomaten 

De inhoud van bepaalde snoepautomaten kon nog weleens super lekker zijn! Ik heb nu geleerd dat die kleine fruitige harde snoepjes Rascals en Nitwitz heten. Ze worden nog in doosjes verkocht als het goed is, maar van deze snoepautomaten zie ik niet zo vaak meer. Maar de plezier van het snoepjes eruit mogen draaien kan ik me wel heel goed herinneren!


16. Kauwgom + Verrassing

Deze staat niet bij de gewone kauwgom, want van deze kauwgom-variant alleen al had je zoveel verschillende soorten! Zo’n lekker (vaak best hard) stuk kauwgom in een papiertje gewikkeld, waar een leuke verrassing bij zat. Meestal was dit zo’n leuke tattoo, maar het kon ook een sticker of iets anders zijn. 

Je had ze dus in allerlei soorten, met de Happy Tattoo kauwgom een beetje als de standaardversie, en voor de rest hing het af van de rages. De tattoos vond ik zelf altijd geweldig om op te doen! Jullie ook?


17. Croky Kraakbeesten (dino chips)

Ook wel bij veel mensen bekend als de ‘dino chips’, deze nostalgische chips-soort keert nog best vaak terug in gesprekken over lekkere snacks van vroeger. Nu ben ik er echter achtergekomen dat ze Croky Kraakbeesten heetten. Ik had geen idee dat ze van Croky waren, wel dat ze heel leuk en lekker waren en dat ik ze weer terug wil. 

Ze kwamen vaak in van die samengestelde pakketjes met kleine uitdeel zakjes erin. Er zaten verschillende soorten in, dino’s, schildpadjes, krokodillen, en dan ieder weer met een andere smaak. Volgens mij vond ik de dino’s toch wel echt het lekkerst.


18. Fancy snoep-uitvindingen

Ik blijf versteld staan van hoe creatief men kan zijn met het maken van snoep. Daar waren ze vroeger ook al super goed in. Van die leuke snoep-uitvindingen als Two To One of Big Baby Pop dingen konden me al gauw in een zeurend kind omtoveren. Big Baby Pop was wederom met poeder, ik weet niet meer hoe het smaakte maar het zal vast lekker geweest zijn!

De Chupa Chups Crazy Dips was ik eigenlijk zelf al bijna vergeten. Super rare dingen maar zeer fascinerend. Een soort lolly-achtig ding in de vorm van een voetje, en die kon je dippen in een soort van knetterend poeder-spul. En dan eten natuurlijk. Nu denk ik eigenlijk ook, wtf at ik allemaal voor troep.


19. Kauwgombal-ijs

Van deze leuke en vrolijke ijsjes waarmee je kon eindigen met een lekkere koude kauwgombal in je mond waren echt dikke fun. Bij de linker variant was het echt naar de kauwgombal toewerken die dan helemaal in het puntje zat.

Bij het clown-ijsje (of wat het ook mag voorstellen) was het soms wat creatiever zijn omdat het neusje er al uit kon vallen voor je überhaupt al aan de kauwgom toe was! Heerlijke leuke en nostalgische ijs-kauwom-combo’s dit.


20. Chio Jumpy’s Chips

Hier verlang ik naar met een passie. Deze chips was zo lekker, crunchy en makkelijk te eten. Lekker licht, op een gevaarlijke manier dat je ze maar in je mond bleef stoppen.

Ergens in een duister verleden verdwenen deze lekkere kangoeroe’s uit de schappen om mysterieuze redenen, en ik zal ze blijven missen. Maar het zien van de kleine chipjes alleen al… pure nostalgie :).


21. Snoeprolletjes

Behalve in de vorm van lolly’s, verschillende soorten creatieve tandbrekers of in een één of andere creatieve uitvinding gestopt, kwam snoep ook vaak in de vorm van rolletjes. We waren gek op rolletjes, toch?

De mini mentos rolletjes konden me altijd blij maken, en op elke party schaal op kinderfeestjes vond je wel van die Snipits rolletjes snoep. De Red Band rolletjes vond ik zelf niet heel boeiend, maar ik heb wel een liefde ontwikkeld voor de Haribo Roulette rolletjes, waarbij ik ontdekt had dat het lekker is om ze allemaal tegelijk in je mond te doen. Ha! Als het goed is bestaan deze allemaal nog. Dus als je er trek van hebt gekregen, op naar de winkel voor een paar lekkere snoeprolletjes! 

En hier zal ik het lijstje aan nostalgische lekkerheden bij laten, nu dat ik weer weet wat een enorme snoepkont ik geweest ben in mijn jongere jaren, en wat voor een kilo’s aan zooi ik wel niet heb weggewerkt.

Ik weet dat er veel van dit soort artikels rond gaan, maar vond dat een etensversie niet kon ontbreken in mijn nostalgie-categorie. Daarom ook dat ik in mijn artikel de lekkere Dummy’s, Fruittella, Lange Jan, etc. achterwege heb gelaten. Maar deze horen ook uiteraard bij lekkers van vroeger die herinneringen naar boven brengen! :)

En ook niet te vergeten: de Plopkoeken, lik-koekjes (heb ik pas nog bij de Jumbo gehaald) en overheerlijke Plofrijst. Plofrijst eet ik alleen nog zo vaak dat het eigenlijk amper nostalgie-waarde voor me heeft. Haha!


Herken jij veel uit deze lijst? Wat mis jij van vroeger dat nu niet meer wordt verkocht?


 Bron afbeeldingen: Pinterest 

 

 

 

17 thoughts on “Nostalgie: 21x Lekkers van Vroeger

 1. Wat leuk om te zien!|!! Echt dejavu. Die cheetos frites waren echt mijn favoriet! zo jammer dat ze die niet meer maken. En die snoepjes hihi zo leuk! Altijd als ik vroeger naar zwemles ging had je daar zo snoepautomaat daar zaten ook deze dingen in! -x-
  Marushi Lifestyle recently posted…De Liebster Award!My Profile

 2. Staan veel bekende dingen tussen haha! Punica heb ik nog nooit van gehoord, Jumpy’s chips en kraakbeesten ook niet, maar verder ken ik alles volgens mij wel. Ik geloof niet dat die stokjes met chocola nog verkocht worden, bij de Albert Heijn waar ik werk in ieder geval niet. Die Timon & Pumba snoepjes ijsjes was ik alweer vergeten, die waren zo lekker!
  Nienke recently posted…Life As I Know It #84My Profile

  1. Aah ik hoopte al dat ik gewoon blind was geweest in de supermarkt, maar helaas :( Als ze t bij de AH niet hebben dan zullen anderen het ook wel niet echt hebben :o

 3. Wooow zoveel herinneringen! Ik was vroeger dol op Punica. Ik heb het trouwens een tijdje terug nog gekocht, maar het viel erg tegen. Of mijn smaak was vroeger anders of het is veranderd. Taksi dronk ik ook veel, maar dat smaakt tegenwoordig ook anders.

  De Boomy was ik al lang vergeten, maar nu ik hem zie weet ik het weer. Die vond ik ook heel lekker. Ook die dubbele ijsjes hadden we altijd wel in huis. En die snoep diamanten. Die heb ik zoooo vaak gehad. Zo jammer dat veel dingen nu niet meer te koop zijn.
  Dalinka recently posted…De mooiste Instagram foto’s | SneeuwMy Profile

  1. Ooooh Taksi vond ik ook lekker ja! Die pakken van vroeger waren ook veel leuker, met die jungle dingen enzo xD En omg waar verkopen ze bij jullie nog ergens Punica dan? :O

 4. Dat zijn echt veel herkenbare nostalgie snoepjes! Over die chocolade sigaretten, volgens mij had je ze vroeger ook in kauwgom variant en die kauwgom vond ik zooo lekker!
  En die PEZ snoepjes vind ik net zo lekker als vroeger ^_^
  Dinja recently posted…OOTD Het MeerdalMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge