Personal: Over Mijn Video Editing Hobby…

Al meer dan 10 jaar lang loop ik met een aparte hobby rond. Uren, dagen en misschien wel weken heb ik hieraan besteed, en behalve vermaak heeft het me veel opgeleverd. Onder andere vriendschappen, ervaring, en zelfontwikkeling! Ik heb het over mijn passie voor video editing. De afgelopen 2 weken ben ik inactief geweest op mijn blog, en jazeker, dat is de schuld van deze hobby.

Hier zit een verhaal achter, en het bracht me waar ik nu ben. Dus, hoe het begon, wat en waar het me bracht, en hoe het me maakte tot wie ik ben, lees het hier allemaal!

Hoe het begon

Ik noemde het misschien wel een aparte hobby (omdat je het in principe niet heel veel tegenkomt), maar eigenlijk is er net zoals bij bloggen een hele community voor.

Hoe ik in deze community belandde? Random! Mijn allereerste fandom waar ik mee aan de slag ging was Avatar The Last Airbender. Ik weet nog goed hoe – maar niet waarom – ik Windows Movie Maker erbij pakte, Avatar de serie downloadde, willekeurig een liedje koos (Grease – Summernights, omg!), en hiermee een music video in elkaar flanste. Wat ik echter niet wist was dat deze gekke actie de start was van iets best groots. Ik gooide mijn eerste werkje op YouTube, en dan komen de kijkers, en de reacties. Soms liepen de views tot wel duizenden op, en dan heb je de smaak te pakken. Ik begon mee te doen met zogenaamde Multi Editor Projects waar je met meerderen samen aan één video werkt, waar ik uiteindelijk heel veel vermaak uithaalde. Niks leukers dan je hobby met sociale activiteiten combineren!

Hoe noob ik destijds ook was, met mijn krakende vastlopende Windows Movie Makertje maakte ik video na video, en nu 10 jaar later, inmiddels wel iets verbeterd, vermaak ik me daar nog altijd mee. Inmiddels werk ik vooral met Japanse anime series, maar heb ook een speciaal kanaal voor live action videos waaronder Game of Thrones en Koreaanse series.

Ter ere van de serie Avatar waar ik mijn passie mee begon, maakte ik onlangs een nieuwe music video. Deze serie blijft overigens ook een van mijn favorieten ever

Wat het me bracht: vriendschappen

Zoals ik in mijn introductie al noemde, hetgeen waarvoor ik mijn hobby het meeste dankbaar ben: de vriendschappen. Veel ouders, ook mijn ouders, deden vroeger vele pogingen: ga nou eens van die computer af, via het internet maak je geen echte vrienden. Welles!

♥ Een van mijn beste vriendinnen, Daisy, ontmoette ik via deze weg op YouTube. Toevallig maakten we allebei music videos met Japanse series, en destijds was ik een groep aan het oprichten. Daisy gaf zich hiervoor op, toevallig kwamen we allebei uit Nederland, en de eindeloze chatgesprekken werden opgevolgd door gezellige logeerpartijtjes, etentjes, ik begon aan dezelfde opleiding als zij, en we zijn nog altijd hechte vriendinnen.

♥ Mijn hele goede vriendin uit Engeland heb ik ook ontmoet via YouTube omdat we allebei met Koreaanse drama’s werkten, en al jaren spreken we elkaar via Facebook, schrijven we brieven en sturen we elkaar pakketjes met onze verjaardagen en met kerst. Natalie en ik luchten vaak onze harten bij elkaar, en ik hoop na al die jaren toch nog een keer naar haar toe te vliegen en eindelijk eens echt samen rond te hangen. Tot die tijd, echte post is cool :).

♥ De groep die ik eerder noemde, in de editor wereld ook wel een studio genoemd, bestaat ook nog altijd, en is ook deels de aanleiding dat ik dit artikel nu schrijf. Eenmaal al een paar jaartjes in het ‘vak’, besloot ik een studio te beginnen, gaf hem een cheesy naam, hield audities, en voilá. Mijn kindje ‘Sweet Cherry Studios’ was geboren.

Maar wat ik eerst als een grappig lolletje dacht te beschouwen, werd al gauw een onderdeel van mijn wekelijkse tot dagelijkse bezigheden. De groep breidde zich uit, en uiteindelijk zijn we een echte community met meer dan 30 leden, zowel tieners als twintigers, en produceren we nog volop anime music videos. Skype chats tot diep in de nacht, kletsen en de mafste games op ons eigen forum, projecten die we met z’n allen opbouwen, en binnenkort op 8 april bestaat de groep al 6 jaar. Inmiddels heb ik vrienden gemaakt met editors uit Duitsland, Engeland, Denemarken, Canada, Frankrijk, nog meer uit Nederland, en andere landen! 

Ter ere van onze anniversary hebben we op het moment een speciale week waar we onze ‘skills’ weer gebundeld hebben en aan allerlei projecten werkten. Zo smeerde ik iedereen het liedje van Teske aan, King For A Day, en hebben we er iets moois mee gemaakt, dat is project nummer 1 van de week! 

Wat het me bracht: ervaring

Tegenwoordig is het voor mij wel flink geminderd, en dat heeft er niet alleen mee te maken dat ik ouder ben en een drukker leven heb. Ook YouTube heeft een flink aandeel in het uit elkaar trekken van de YouTube community, want de afgelopen 10 jaar is de website zo drastisch veranderd dat velen zich ervan terugtrokken. Maar dat ik die verandering mee heb gemaakt, vind ik gek genoeg best wel leuk. Van de star ratings tot de likes, de gepersonaliseerde drukke profielen tot de simpele huidige profielen, en het verdwijnen van het ideale berichten-systeem… Wie weet dit ook nog nog?

Maar zoals ze soms zeggen less is more, en ondanks dat ik nu maar maandelijks of minder een video produceer, toch heb ik er ondertussen al héél veel van opgestoken. 

♦ Van Windows Movie Maker ging ik over naar Sony Vegas. En inmiddels kan ik ook met Adobe Premiere en After Effects uit de voeten dankzij mijn huidige werk.

♦ Mijn werk als video editor bij Scala Productiehuis is ook iets wat ik dus aan deze hobby te danken heb. Nooit een studie voor gedaan, maar alsnog gevoel voor video editing onder de knie gekregen, en vooral: ik geniet ervan! 

♦ Video editing komt overal wel van pas. Tijdens mijn middelbare schooltijd gebruikte ik het altijd om net wat creatiever te zijn met schoolprojecten, en door een profielwerkstuk in film-vorm in te leveren sleepten mijn vriendin en ik mooi een 9,8 binnen. Ook tijdens mijn marketing stage kon ik het gebruiken voor promotie filmpjes, enzovoorts.

Hoe het me maakte tot wie ik ben

Een hobby is sowieso altijd een groot onderdeel van je, of het voor mij nou het bloggen is, boeken lezen, piano spelen of video editing. Toch heeft video editing wel de grootste invloed op mijn leven gehad tot nu toe. 

♦ Uiteraard de vriendschappen, ik kan me niet voorstellen dat ik Daisy en Natalie bijvoorbeeld niet ontmoet zou hebben. 

♦ Ik heb leren ondernemen. Het runnen van een community met meer dan 30 mensen is zwaar, dat kan ik je vertellen. Het is niet zomaar een spelletje, maar heeft toch wel discipline nodig, en dat heb ik geleerd. Als iemand zich bijvoorbeeld behoorlijk misdroeg (wat helaas ooit gebeurde), moest ik diegene nou eenmaal de groep uitgooien. 

♦ Mijn halve muziek bibliotheek heb ik aan deze hobby te danken. Door video editing word ik, net zoals ik mijn buitenlandse vrienden Teske’s muziek aansmeer, ook bekend met heel veel andere mooie muziek die je niet zomaar op de radio voorbij hoor komen. 

♦ Even verder met muziek: ik ken van heel veel liedjes letterlijk de lyrics van A tot Z, want dat gebeurt er als je hem keer op keer terug hoort bij het maken van een video! Daarnaast kan ik nooit meer normaal naar muziek luisteren zonder 24/7 te denken: hier zou ik een video mee kunnen maken met die serie…

♦ Behalve op het gebied van muziek, ben ik indirect ook op het gebied van winkelen veranderd. Dat komt door Natalie. Bij alles wat ik zie denk ik: dat kan ik opsturen naar Natalie! Hahaha.

♦ Zelfverzekerdheid heb ik niet veel, maar een klein beetje ervan heb ik al aan deze hobby te danken. Ik heb iets wat ik kan, wat ik leuk vind, en heb hier al vaker mensen mee mogen helpen. Zo monteerde ik de almanak film in elkaar voor een vriendin, wat ik echt leuk vond om te doen, en heb ik nu dankzij die hobby ook werk gevonden. Ook sleepte ik de derde prijs binnen met een wedstrijd (met deze video), en won daarmee dit leuke ding en een goodiebag. Tof! :)

Ik heb me nooit geschaamd voor mijn hobby, voor de vrienden die ik erdoor leerde kennen of de hoeveelheid tijd die ik hier allemaal in steek. Maar toch is dit de eerste keer dat ik dit zo openlijk deel. Zelfs met mijn beste vriendinnen (behalve Daisy) spreek ik er niet in detail over, want voor mij voelt het toch als een soort andere wereld.

Dus, zoek je nog een hobby? Pak de eerste de beste film of serie die je leuk vindt, kies een leuk nummer uit en combineer de twee. Het zal je verbazen hoe verslavend dit is, en hoe verrassend gezellig de video editing wereld is! Niet minder gezellig dan de bloggerswereld ook :). Voor mij is deze hobby ook vergelijkbaar met het bloggen: ik doe het voor mezelf, maar het feit dat er mensen naar kijken is nog mooi meegenomen ook!

Volg mijn Facebook pagina voor mijn meest recente werken! Ik werk dus met anime, maar ook met films, series als Game of Thrones, Disney, en andere dingen.

Heb jij ook een ‘aparte’ hobby?

 

3 thoughts on “Personal: Over Mijn Video Editing Hobby…

  1. Leuk dat je er zo uitgebreid over verteld! Jammer dat ik vorig jaar niet bij Abunai was zeg anders had ik kunnen zien dat je de derde prijs in ontvangst nam :o!
    Ik heb ooit geprobeerd een filmpje in elkaar te zetten (spongebob haha) maar dat faalde enorm dus ik houd het wel gewoon bij fotografie en bloggen (en andere creatieve hobby’s xD). Ga je dit jaar ook nog meedoen bij Abunai (als je naar Abunai gaat dan :p) ?
    Dinja recently posted…Review: Purederm maskerMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge