Schoolplein Nostalgie: 25 Fun Activities We Did As Kids

Onderweg naar mijn werk loop ik altijd langs basisscholen, en dan zie je Japanse kindjes vrolijk met elkaar spelen, voetballen en schommelen. Ik denk dan vaak terug aan mijn eigen basisschooltijd, de tijd dat we de gekste dingen bedachten om ons mee te vermaken in de schoolpauzes, zónder het gebruik van smartphones of iPads, zónder die fancy computerspelletjes en videogames.

Ik besefte dat het eigenlijk ontzettend leuk is wat voor gekke spelletjes, rages en andere frutsels ons als kinderen bezig hielden. Dus daarom, na mijn YouTube-editie neem ik jullie opnieuw mee op een nostalgia-tour, schoolplein-editie deze keer!

1. Moeder, moeder hoelaat is het?

Wie kent het niet? Dit was een spelletje die ik voornamelijk tijdens mijn eerste 2 basisschooljaartjes speelde: tikkertje met een klein detailtje erbij was het eigenlijk gewoon. 

Je loopt met een paar kinderen in een rijtje en de voorste is de moeder. De kinderen die in de rij lopen zeggen in koor: “Moeder, moeder hoelaat is het?” De ‘moeder’ in het rijtje draait dan om en zegt een tijd, bijvoorbeeld: “4 uur!” . Dit gaat dan zolang door totdat het kind met de moeder-rol in plaats van een tijd “KINDERBEDTIJD!” roept, en de rest rent dan weg en het is als het ware tikkertje met de ‘moeder’ als tikker.

 

2. Knikkeren

 

Bij ons op school was er een periode dat 80% van het schoolplein om de knikkerpotjes verzameld stond om te knikkeren, en ik weet vrijwel zeker dat dat bij meer scholen het geval was!

Iedereen had een zakje met zijn of haar knikker-verzameling, soms ook met een paar prachtige ‘bolders’ ertussen, en je speelde dan met iemand om zijn of haar knikkers te winnen. Als je ‘menens’ speelde dan, want zo begonnen de potjes toch meestal? “Lol of menens?” Menens natuurlijk, hier die knikkers! Mijn broertje en ik deden er allebei volop in mee, maar geen idee wat er met alle knikkers gebeurd is. Allemaal verloren? Haha!

 

3. Overlopertje

Ook overlopertje was bij ons een spelletje dat errrrg vaak gespeeld werd, voornamelijk dierenoverlopertje! Je staat in de schipper-mag-ik-overvaren-setting, één kind staat in het midden voor de andere kinderen die in een horizontale rij staan.

Het kind in het midden draait zich met de rug naar de rij toe en gaat het alfabet af in diens hoofd, totdat iemand “STOP!” roept. Dan draait het kind in het midden zich om en noemt de letter waar hij/zij gebleven was, en met die letter moet de rest een dier weten te bedenken. Weet je er één, dan mag je overlopen. Kan je er geen bedenken, dan moet je proberen over te rennen zonder getikt te worden. 

Volgens mij hadden we ook weleens de landen-variant hiervan gespeeld, maar dierenoverlopertje was toch echt wel the bomb. En feest bij de letter Q natuurlijk, niet te vergeten!

 

4. Flippo’s

Er was een tijd dat Smiths chipszakken ons niet alleen blijmaakten met de smakelijke inhoud, maar vóóral met de flippo’s die je erbij kon krijgen. Wat een pret was dat, meteen in die chipszak graaien om een flippo eruit te vissen! Zo begon de flippo-rage, met Looney Tunes-, Chester Cheetah-edities, en natuurlijk de Pokémon-editie.

Ik ben zelf van ’93, en heb de eerste Flippo-reeks dus niet helemaal meegekregen (toen was ik in de pauzes nog druk bezig met het spelen van “moeder, moeder hoelaat is het“, maar met de Pokémon-flippo-rage heb ik volop meegedaan natuurlijk! Wederom, geen idee wat ermee gebeurd is, had ik ze maar bewaard.

 

5. Pokémon

Nu ik toch over Pokémon ben begonnen, laat ik hier dan maar gelijk over verder gaan. Pokémon is namelijk denk ik wel de grootste rage ever geweest op het schoolplein. Dat prachtige moment dat je je eerste pakje Pokémon-kaarten kreeg, om die vervolgens volop te gaan ruilen, ondanks je ouders die zeiden: “van ruilen komt huilen!“.

Behalve ruilen werden ook de gekste spelletjes gespeeld waarmee je kaarten kon winnen en verliezen, zoals handjeklap waarbij je twee kaarten tegen elkaar klapte (“o nee, kleefs!“) en de kaart die met de voorkant omhoog landde won. Een ander spelletje was vergooien, wauw wat werd er met die kaarten gegooid. De kaart die het verste komt wint, en de winnaar krijgt beide kaarten!

De Pokémon-kaarten hebben het schoolplein voor een lange tijd gedomineerd, en er waren ook tijden dat dingen als Pokémon-flippo’s, -munten en zelfs stickers er ook nog eens bij kwamen. Niet te geloven dat deze serie nu ook nog steeds forever doorgaat met de nog altijd 10-jarige Ash Ketchum. Hoe groot was jouw Pokémon-kaarten-collectie?

 

6. Handjeklap

Ja, je moest iets, zo al die schoolpauzes buiten op zo’n schoolplein. Handjeklap met de gekste liedjes en dansjes was ook helemaal in voornamelijk bij de meisjes op het schoolplein, en ook ik deed dit regelmatig met mijn vriendinnetjes. 

Handjeklap-versies die wij onder andere deden waren Poppenkraam (klassieker), Mijn Vader Is Een Buschauffeur (heb je hem al in je hoofd?), Pepsi-Cola (oja, wtf), O Fa Fa Fa en Charlie Chaplin! O Fa Fa Fa en Charlie Chapin? Wie kennen deze nog meer? Deze waren denk ik toch echt wel mijn favorieten, maar wel minder bekend, en ik móét ze er dan ook erbij zetten! :

Charlie Chaplin ging naar disco en leerde de meisjes dansen de Engelsen en de Fransen de eerste was de chachacha (doe chachacha-dansmove)

de 2e was de hulalala (doe Hawaiiaanse-dansmove)

de 3e was de pijl en boog (doe pijl en boog-move)

de 4e was de rok omhoog (je rok niet echt omhoog doen, maar wel alsof!) de 5e was de maneschijn (manenschijn-move met je armen)

de 6e was de kapitein (aiai-sir!-move)

de 7e was de rozenkrans (sierlijke move met je armen die op de maneschijn leek)

de 8e was de slangendans (je handen tegen elkaar en naar boven kronkelen)

de 9e was de hit…. (stap naar boven en hand alsof je microfoon vast hebt)

en de 10e was de split! (een split voor de kunners, en een bluf-sprong voor de niet-kunners, ha-ha)

 

De andere was het langste handjeklap-spel die ik kende.  

Namelijk: Oh fa fa fa acedemie fisi fa van je eppe eppe eppe  oude wijven op de steppe in een huisje huisje huisje woont een muisje muisje muisje  en die muis die brak zijn poot (Als je zittend begint: been intrekken. Bij staand begin: op één been staan)

En dit werd dan herhaald tot het arme muisje alles wat je toonbaar kon ‘breken’ gebroken had. Zo trok je dan gedurende het spel één been in, dan je andere been, één arm stopt met klappen, de andere arm stopt met klappen, ogen dicht (want ja, ogen kon je breken… haha), en ook je mond ‘brak’ je, dus het laatste stukje werd geneuried.

Vervolgens wordt het hele proces weer herhaald, van waar je geëindigd was tot aan het begin, maar dan werd “brak” vervangen door “kreeg”. Dus de muis krijgt dan zijn stem, ogen (één voor één natuurlijk!) en pootjes weer terug. Dit ultra lange liedje eindigde dan ook met: en die muis die was weer heel. Wat een fantasie!

 

7. Hinkelen

Ik heb helaas geen foto van de onze, maar ook wij hadden zo’n awesome hinkel-baan op ons schoolplein! Ook hier heb ik vaak hinkelspelletjes gedaan, waarvan ik helaas niks meer kan herinneren. Ik weet wel dat we ons er op toch best veel manieren zoet mee konden houden… maar hoe…?

 

8. Annemaria koekoek

Dit spel kent iedereen vast wel! Één kind staat met de rug naar de rest gekeerd bij een muur of boom en roept “Annemaria koekoek!“. Zodra diegene zich dan omdraait bij de “koekoek!” is het de bedoeling dat de rest stokstijf stil staat, maar je moest je wel zo veel mogelijk naar voren bewegen bij het Annemaria-gedeelte, want je wilde uiteraard als eerst die bepaalde muur of boom bereiken. Dan won je namelijk!

 

9. Tenentrappertje

Uh wat? Ja, wat was dit eigenlijk… Volgens mij bewoog je in een cirkel en zong: “Tenentrappertje tenentrappertje stop sta stil! Tenentrappertje tenentrappertje jij begint!” Op een één of andere manier eindigde je met iedereen die naar een ander wijst, en die moet dan beginnen met proberen op de tenen van iemand anders te trappen, waarna de rest dit ook bij elkaar probeerde. Ofzo. Wat een gek spel was dit.

 

10. Scoubidou-touwtjes

SCOUBIDOU TOUWTJES. Wat heb ik hier ongelofelijk veel plezier aan beleefd. Ik weet nog dat ik er in het begin echt niks van bakte, en dat mijn moeder me altijd moest helpen met het begin maken *schaam*.

Een hoop meisjes waren op het schoolplein dan ook vaak druk in de weer met deze kleurrijke touwtjes, en je zag iedereen er ook wel mee lopen als sleutelhanger etc. Online kan je ze blijkbaar nog kopen, dus ik weet nog wel iets wat ik ga doen zodra ik weer in Nederland ben…!

 

11. Stand in de mand

Soms had je een bal, ha. Van alle spelletjes die we dan konden spelen was stand in de mand er dan ook eentje die ik me nog vaag herinner. Één iemand heeft de bal en roept: “Stand in de mand en de bal is voor….” Diegene noemt dan een naam en gooit de bal omhoog. Het genoemde kind moet de bal vangen terwijl de rest wegrent. Zodra de bal gevangen is moet de rest stil staan, en mag degene met de bal maximaal 3 stappen zetten en iemand proberen af te gooien.

 

12. Touwspringen

In onder andere groep 5 was dit bij ons dé activiteit die het halve schoolplein bezighield. Twee mensen draaien een lang springtouw rond, en dan had je allerlei inspring-spelletjes en liedjes. Wat wij vaak deden was Boer, boer ik heb je appels gejat, Rozen bloeien op de heide, Tingelingeling de schoolbel gaat, Beertje beertje, en In spring de bocht gaat in.

 

13. Foxkids TV-Cards

In mijn vorige nostalgie-artikel heb ik jullie al herinnerd aan Fox Kids, maar herinneren jullie je ook de TV-cards nog? Deze kon je bij de supermarkt krijgen, en wat een pret was dit ook bij ons! Ook deze werden op het schoolplein verzameld en geruild, en zo probeerden sommige kinderen ze allemaal te krijgen, en sommigen probeerden alleen hun favoriete TV-programma’s compleet te hebben.

Dat tweede, zo’n kind was ik ook. Ik verzamelde vooral Totally Spies, Beugelbekkie en Hamtaro, en die stomme kaarten van Eek The Cat had ik echt niet nodig!

 

14. Lummelen

Ook dit balspel werd natuurlijk regelmatig gespeeld. Één iemand staat in het midden, de lummel, en de rest in een kring eromheen, en deze mensen gooien over met een bal terwijl de lummel hem probeert te vangen. Het leuke aan Lummelen was dat je niet altijd een bal nodig had, want volgens mij hebben we dit ook weleens gespeeld met willekeurige voorwerpen, kleinere stuiterballen of een pop of knuffel of iets dergelijks. Helaas was ik altijd een slechte lummel, wat resulteerde in erg lange spelletjes.

 

15. Als kat en hond

Dit was een versie van tikkertje die mijn vrienden en ik vaak met elkaar speelden. Je hebt één kind die de hond is en de rest van de kinderen zijn katten. Het is de bedoeling dat de hond de katten niet zomaar tikt, maar ze vastpakt en een soort “HAmm!“-geluid maakt, alsof hij diegene bijt/op eet. Alsof we het over vampieren of weerwolven hebben is de gebeten kat dan ook een hond, en zo gaat het spelletje door tot alle honden de laatste kat hebben gepakt. Of tot de tijd om is, en mochten de katten in de meerderheid zijn dan winnen zij.

 

16. Elastieken

Elastieken, ik weet dat het leuk was, ik weet dat het populair was, maar voor de rest herinner ik me weinig van hoe het spel ging. Iets met springen, beide voeten erin, beide voeten eruit, etc. Zoiets? Er was een tijd dat deze kleurrijke dingen volop verkocht werden en heel veel mensen deze meenamen naar school om ermee te spelen tijdens de pauzes. Ook hier zal ik wel niet goed in geweest zijn, haha.

 

17. Jagertje

Mijn beste vriendin zat een paar klassen hoger dan mij, en zo waren mijn vrienden en ik de gelukkige kindjes die met de groep 7- 8’ers mee mochten spelen. Wat zij vaak speelden was Jagertje: in een hoek van het schoolplein bij een kenmerkende boom was de basis, en daar waren we veilig. Een paar kinderen waren aangewezen als Jager, en die konden niet in de basis komen, maar mochten wel kinderen gevangen nemen als die buiten rondrenden, en die werden dan ‘opgesloten’ in de jagersbasis.

Het was volgens mij gewoon de bedoeling van het spel dat de rest van de kinderen deze gevangen kinderen weer probeerden te redden, en zo ging dat maar door?

 

18. Tien Tellen in de Rimboe en Verstoppertje

Verstoppertje kon je wel spelen bij ons op het schoolplein, maar niet zo heel erg super goed. De verstopplekjes waren best schaars, en het schoolplein was ook nog eens enorm, dus je was dan wel eventjes bezig. We deden dit weleens, en wauw, nu ik dit typ schieten de nostalgische woorden “Buut vrij!” en “Buut vrij voor de hele pot!” door mijn hoofd.

Maar wat we vaker deden was de leukere variant die meer geschikt was voor op ons schoolplein: Tien Tellen in de Rimboe. Één kind staat  bij de zogenaamde buut, en roept: “Tien tellen in de rimboe!” Dan begint diegene rustig af te tellen van 10 tot 0, en de rest tikt het tellende kind aan, noemt zijn of haar eigen naam en verstopt zich dan. Als de zoeker bij de nul is mag die gaan zoeken, maar is gedwongen de buut-boom of -muur aan te blijven raken. Als iemand gespot wordt roept de zoeker de naam en waar die hem/haar denkt te zien.

Als iemand gevonden wordt moet die tussen de Buut en de zoeker in gaan staan, dus dan kan de zoeker steeds verder zoeken. Als er niemand gevonden wordt mag de zoeker opnieuw beginnen met tellen: “Negen tellen in de rimboe!” wat de verstoppers dwingt om opnieuw erheen te rennen om aan te tikken en zijn/haar naam te noemen. 

Dit gaat door tot er steeds meer mensen in de ketting voor de zoeker staan, en het leukste, tot er steeds minder tijd is voor de verstoppers om weer weg te rennen!

 

19. Diddl-plaatjes/blaadjes?

Dit is denk ik de enige rage waar ik zelf niet helemaal aan mee heb gedaan, maar ik was er wel volledig van op de hoogte. Ik was zelf namelijk wel een kleine Diddl-fan, maar helaas was Diddl altijd super duur!

Ik deed vooral aan Diddl natekenen, en soms kreeg ik wel een leuk accessoire ervan. Ik had als het goed is een Diddl-etui en een pennenbakje, en een Mimihops-knuffeltje. Maar met het verzamelen en ruilen van deze plaatjes (of blaadjes?) heb ik nooit meegedaan. Ik vond ze wel super leuk! Wie deed hier aan mee?

 

20. Tafeltennis 

Wij bofkontjes hadden een stenen tafeltennistafel op ons schoolplein staan. Woohoo! Je kon dan vaak binnen balletjes en tafeltennisbatjes gaan halen om te spelen, en dit deden we vaak in groep 7 / 8, ook al was het meer een activiteit die populair was bij de jongens.

Wat ik zelf het leukst vond om te doen was ‘rond de tafel’. Iedereen loopt zegmaar rond de tafel en speelt om de beurt het balletje over, en dan vlug doorrennen naar de andere kant voordat je de volgende mist! Dit werd in vele gevallen zelfs zonder batjes gedaan, gewoon met de hand joh! Like a boss.

 

21. Stoepkrijten

Ik weet niet waar we ze vandaan haalden, volgens mij kon je ze binnen ergens ophalen ofzo, maar soms kon je aan stoepkrijt komen om het schoolplein lekker mee vol te kladden.

Ik kan me herinneren dat we dit zelfs in groep 7 nog weleens deden, en dat het ook een keer een beetje uit de hand is gelopen. Het resultaat? De namen van mijn vriendinnen en mij, enorm op de muur geklad. Oops. We hebben dit eraf moeten proberen te schrobben, maar dat lukte niet echt, dus altijd tijdens het buitenspelen of als we langs onze school reden kon ik mijn eigen naam bewonderen op de muur van de school. Oh well!

 

22. Flessenvoetbal

Lekker weer? Dan kwamen de flessen water tevoorschijn samen met de bal en voetballen maar! Er waren ook veel gevallen dat dit spelletje uitliep tot watergevechten, of course. Bij de gedachte aan flessenvoetbal krijg ik al meteen een zomergevoel, haha!

 

23. In bomen klimmen

Dit verschilt natuurlijk per schoolplein aangezien goede bomen hiervoor nodig zijn, maar af en toe proberen in bomen te klimmen was zeker wel een vermakelijke activiteit in mijn pauzes. Niet dat dat helemaal legaal was volgens de schoolregeltjes, haha, maar dan moet het schoolplein maar niet van die klim-aantrekkelijke boompjes hebben! Hoe hoog kan jij, en hoe hoog durf jij? Proberen maar, en zorg vooral dat ze je niet zien!

 

24. Stiekem doen

Als aansluiting op het boomklimmen ga ik maar gelijk door, in het kader van stiekem zijn. Ik weet niet voor wie dit nog meer geldt, maar stiekem dingen doen die niet mochten stond zeker op het speelprogramma van mijn vrienden en mij. Dit omvatte vaak dingen als achter muurtjes door rennen (wat dus niet mocht), stiekem om het gebouw lopen (wat dus ook niet mocht), en alles waar van die stomme regeltjes aan vast zaten en waar je ook maar die kick van kreeg door het ondeugend zijn.

We hadden zelfs die ene plek tussen de spijlen van het schoolhek gevonden waar je met je hoofd doorheen kom, en waar je ook je lichaam erachter aan kon proppen. Voilá, zo stond je dan ineens buiten het schoolterrein!

Vaak maakten we er gewoon een soort dare-spelletje van. Ik kan me wel nog goed herinneren dat we een keer van achter het schoolgebouwtje kwamen en er ineens een kind ons aan stond te staren, naar ons wees en riep: “Ooooh dat ga ik zeggen!!!“. Die goede oude tijd.

 

25. Jongens Pakken de Meisjes

En voor de laatste in het lijstje zoeven we even weer helemaal terug, van groep 8 naar groep 1 en 2. Jongens Pakken de Meisjes was een heel populair spelletje bij ons op het schoolplein, wat fout eigenlijk! De jongens waren bij dit spel standaard de tikkers en moesten proberen alle meisjes gevangen te nemen. En als je dan een crush had vond je het heeelemaal niet erg als diegene achter je aan kwam! :)

En we zijn alweer bij de 25! Hoeveel dingen zijn herkenbaar voor jouw schoolplein-activiteiten van toen je nog kind was?

Wat betreft mijn basisschool, moet ik helaas zeggen R.I.P. want die bestaat namelijk niet meer. Maar de herinneringen zijn er nog, en die heb ik nu ook op een leuke manier vastgezet. Nu zitten ze niet alleen in mijn hoofd, maar deel ik ze met jullie, en wie weet geeft het jullie ook weer een boel flashbacks!


Wat was jouw favoriete schoolplein-bezigheid op de basisschool? :)

7 thoughts on “Schoolplein Nostalgie: 25 Fun Activities We Did As Kids

  1. Ik herken ze allemaal!
    Al had ik wel wat andere liedjes voor handjeklap (weet niet meer precies welke). o fafafa ken ik wel, alleen ook een beetje anders.

    Ik weet wel dat mijn nichtje nog af en toe hinkelt en ook handjeklap doet.

    Verder ben ik ook heel nieuwsgierig of kinderen deze spelletjes nog spelen.

  2. Leuk om te lezen en zo herkenbaar! Knikkeren deed ik altijd heel fanatiek. Best gek dat de kinderen van nu heel veel dingen niet meer doen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge