Tip: Letterboxd – Your Life In Film

Letterboxd

Wat ik vandaag met jullie deel is iets waar ik pas sinds kort mee ben begonnen, en wat echt zooo typisch mij is: de website Letterboxd. Ik ben iemand die het super leuk vindt om lijstjes te maken, en om zoveel mogelijk van wat ik doe vast te leggen, puur om zo min mogelijk van mijn leven te vergeten. Dat geldt dus ook voor de films die ik kijk, want jee wat kijk je toch veel films in je leven! Niet dan?

Ik doe hetzelfde met de Japanse en Koreaanse series die ik kijk, ik hou ze precies bij. Want daar heb je speciale websites voor zoals MyDramaList. Dit wilde ik dus eigenlijk ook wel met films doen, dus zocht ik hiervoor een geschikte website op. IMDb vond ik te saai en mainstream, voor iCheckMovies moet je betalen als je uitgebreidere lijsten wil maken (no thank you, zo graag hoeft het nu ook weer niet), dan had je nog MListr maar die site-layout stond me niet aan.

En toen belandde ik dus eindelijk bij Letterboxd. Het heeft een beetje een aparte naam en je komt er dus misschien ook niet snel, maar ik zal in dit artikel uitleggen waarom deze site super leuk is om je films op bij te houden!

Letterboxd

Je maakt dus een account aan op Letterboxd, en het eerste wat je te doen staat is je gekeken films in je filmlijst te zetten. Hier ben je dus wel even mee bezig, maar de website helpt je hier doorheen met handige zoekopties. Je kan films sorteren op genre, jaar, populariteit, en kiezen voor de kleinste miniatuurtjes zodat je de lijst heel snel af kan werken. Je gaat de pagina’s met films af, beweegt met je muis over de film en klikt het oogje aan als je hem al hebt gezien, op het hartje als hij in je like-lijst mag, of op ‘add to watchlist‘ als je hem nog wil zien.

Van de langste films tot shorts, Nederlandse, Koreaanse en andere buitenlandse films, Japans geanimeerde films en films uit allerlei andere landen: ze zijn er te vinden. Afhankelijk van hoe gedetailleerd je dit wil doen ben je hier dus wel even mee bezig. Je kan er ook voor kiezen je rating te geven aan elke film die je hebt gezien, maar dat kostte me echt teveel tijd. They don’t need my ratings.

Ikzelf ga wel voor de uitgebreidste optie qua filmlijst, dus inclusief short films, buitenlandse films en films die ik zo lang geleden heb gezien dat ik me er niks meer van kan herinneren. Je kan je filmlijst sorteren op verschillende manieren. Die van mij staat nu op naam, maar je kan hem ook sorteren op release date, wanneer je ze hebt toegevoegd aan de lijst of zelfs op de lengtes van de films.

Letterboxd

Dan gaan we naar het volgende tabje in de balk, watchlist. Je kan hier simpelweg alle films in plaatsen die je ooit nog zou willen zien, wat ik zelf heel handig vind aangezien het me vaak genoeg overkomt dat ik niet weet wat ik wil zien als ik een film ga kijken. En dat terwijl ik zovaak heb gedacht ‘oh, die moet ik nog zien!’.

Van de nieuwste films die nog uit moeten komen tot oude films die je al heel lang wilde zien (en maar blijft vergeten te doen), je kan ze er allemaal in zetten.

Letterboxd

Dan heb je ook nog de optie lists. Je kan hier eigenlijk mee doen wat je maar wilt. Veel mensen gebruiken dit om bijvoorbeeld een top 10 van een bepaald jaar te maken, films met dezelfde genres, acteurs of thema’s bij elkaar in een categorie te zetten, of gewoon je favorieten te delen in specifieke lijsten.

Je kan ze publiek maken of privé, en de publieke lijsten van andere mensen kan je dus bekijken. Dit kan je dus ook gebruiken als een manier van films opzoeken. Je kan dus bijvoorbeeld zoeken op: Nederlandse films, girl movies, scariest horror movies, etc. Je kan de lijsten filteren en alleen laten zien wat jij nog niet hebt gezien als je puur opzoek bent naar films die je over het hoofd hebt gezien in het film-tabje, of naar films die je werkelijk nog wil zien.

Letterboxd

Persoonlijk gebruik ik de lists-optie om aparte watch lists voor mezelf te maken. Ik heb nog zoveel films die ik wel zou willen zien, maar bijvoorbeeld horror films kijk ik maar zelden en ook Koreaanse en Japanse films hou ik liever apart voor als ik hier specifiek zin in heb. De lijsten die ik tot nu toe heb gemaakt zijn dus gewoon extra to watch lijsten.

Letterboxd

Na lists komen je likes, dus ja die kan je ook inrichten zoals je wil. Of je er nou gewoon alles in gooit wat je ooit leuk vond, of alleen je favorieten van je favorieten, dat maakt allemaal niet zoveel uit. Ik heb zelf een beetje in het wild rond geklikt bij het inrichten van deze lijst, maar eh ja… Verdacht veel Disney hè.

Letterboxd

Maar wat ik het leukste aan de site vind is de diary-optie. Je kan op deze website bijhouden welke film je wanneer hebt gekeken, en eventueel je rating erbij zetten zodat je nog weet wat je ervan vond. Ook kan je aangeven of je hem voor het eerst zag, of dat je hem opnieuw keek.

Zo kan ik op een dag terug kijken naar mijn gekeken films in mei 2015, en denken van goh, oja. Toen hadden mijn huisgenootje en ik die random haaien-film marathon… En die lange nacht dat we Cinderella, Ever After en Shakespeare in Love achter elkaar keken… Oh en die keer dat ik midden in de nacht Stuart Little keek omdat ik daar zin in had. Ik vind het leuk om dat soort dingen te herinneren, want we vergeten te snel. Ik vergeet te snel…

Letterboxd

Het eerste wat je zal zien zodra je op de website komt is een rij aan reviews die nieuw geplaatst zijn. Een filmsite zou geen goede filmsite zijn als er geen review-optie zou zijn, dus je kan er ook lekker de zeurende of zwijmelende meningen van andere mensen lezen, of er natuurlijk zelf eentje schrijven.

Reviews worden niet alleen over de nieuwste films geschreven. Zo verscheen er deze week een review van de eerste Jurassic Park film. Ja ja, we wisten al lang dat dit een meesterwerkje is hoor.

Letterboxd

En dan nog naast reviews, het delen van je gekeken en favoriete films, het bijhouden van je to watch – lijst en je film-dagboek dient Letterboxd ook als een soort netwerk-achtig iets. Je kan mensen volgen, op elkaars lijsten reageren, enzovoorts. Blijkbaar heb ik al een volger, hohoho. How nice.

Letterboxd

Hierbij rond ik dan mijn Letterboxd-introductie artikel af. Het is zeker wel aan te raden voor mensen die veel van films houden, of het gewoon net als ik leuk vinden om dit soort dingen op een leuke manier bij te houden.

Met mijn dromen in een droomdagboek, mijn dagen in een gewoon dagboek en nu mijn films in een online filmdagboek ben ik dan ook wel het toppunt van dingen bijhouden, haha! Ik hecht gewoon veel waarde aan mijn herinneringen! :)

Kenden jullie Letterboxd al? Laat me weten als je een account aanmaakt, dan volg ik je!

One thought on “Tip: Letterboxd – Your Life In Film

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge