21x Tips Voor Je Reis Naar Tokyo

Het is alweer een tijdje geleden sinds ik door de straten van Tokyo banjerde, maar ik krijg toch nog regelmatig vragen van mensen die mij jaloers maken met hun geplande reis naar deze superstad: tips en belangrijke dingen om te weten, want die insider tips moet ik toch wel weten na er gewoond te hebben!

Dus vandaar dit artikel. Elke reiziger met Tokyo (of Japan in het algemeen) op de planning zal na een beetje inlezen vast wel onderhand weten van de geef-geen-fooi-regel, dat je je schoenen uit moet doen op bepaalde plekken, en dat Japanners niet de grootste talenten in Engels zijn (vergeet echt niet dat taalgidsje mee te brengen!). Deze dingen zal ik dan ook achterwege laten, dus hierbij mijn bijdrage met de iets minder standaard-tips, maar waar je hopelijk vast ook mee uit de voeten kan!

Algemeen

1. Suica/PASMO = heilig

Prachtige high quality foto :’)

Deze hoort dan stiekem wel een beetje bij de standaard-tips, maar hij is belangrijk. Met een Suica of PASMO pas (ik raad Suica aan vanwege de leuke pinguin die erop staat) kan je vrij en makkelijk door Tokyo reizen met het openbaar vervoer, zonder steeds kaartjes te hoeven kopen voor je gewenste bestemming. Reizen met Suica of PASMO werkt echt suuuper handig:

 • Je koopt ze bij de opvallende groene ticket-automaat dingen op het treinstation. Je kan ze ook al gelijk aanschaffen op Narita, waar je arriveert na je lange vlucht.
 • De koop-instructies kunnen in het Engels en zijn heel simpel.
 • Het werkt een beetje als ons OV kaart systeem, je kan de pasjes opladen met een gewenst bedrag en hiermee in- en uitchecken. Zorg dat je er altijd voldoende op hebt staan of je krijgt de schrik van je leven en poortjes die dicht klappen alsof je een crimineel bent.
 • Aankoop van een pasje kost 500 yen, wat eigenlijk als een deposit bedraagt en die je terug kan krijgen als je hem weer bij het station inlevert wanneer je weggaat. Ik raad echter aan om hem gewoon te houden als leuk Tokyo-souvenir, die 500 yen kan je echt wel missen! (nog niet eens €5,-…)

2. Universele stekker

Je zal het vast al weten, maar toch wordt het vaak vergeten of over het hoofd gezien: Japan heeft andere stopcontacten dan wij hebben. Zorg dus dat je van tevoren zo’n universeel stekker-ding hebt gekocht, zodat je je telefoon, tablet en laptop-prul ook in Japan kan opladen. Je kan ze kopen bij o.a. HEMA, Blokker, en Mediamarkt.

Mocht je er toch eentje vergeten te kopen van tevoren, of je raakt hem wonderbaarlijk kwijt tijdens je verblijf in Japan, geen paniek. In Japan kan je ze ook kopen, bij bijvoorbeeld de elektronica winkels in Akihabara, of bij de populaire keten Don Quijote, en veel kosten ze niet!


3. Plastic zakje in je tas

Als je in Japan shopt, krijg je vaak genoeg van die dunne plastic tasjes mee, want daar mag dat nog gewoon. Handig is om deze kleine tasjes te bewaren op je hotelkamer (of waar je ook verblijft), en elke dag er eentje in je tas mee te dragen. Het zit namelijk zo: prullenbakken in Tokyo zijn zeldzaam.

Je zal ze niet om de meter tegenkomen zoals in Nederland, en ja ook ik sta er nog altijd van versteld hoe de straten in Tokyo dan nog steeds schoner zijn dan die van ons. Maar wat men in Japan vaak doet is een plastic zakje bij zich dragen, zodat je daar je afval en prulletjes in kwijt kan.

Dit is maar een kleine extra moeite, en zolang je zuinig doet met vieze bananenschillen en etensresten (fruit is trouwens best duur, dus dat zal wel meevallen ja) dan kan je hier best tot het eind van de dag mee doen! Later kan je hem gewoon weggooien in je hotel, of bij die ene heilige prullenbak die je een keertje buiten tegenkomt. 

Tip voor als je echt met iets heel erg vies loopt: ga op zoek naar één van de vele verkoopautomaten óf een convenience store, hier staat meestal wel een prullenbak bij.


4. Maskertjes

Vooral als je rond de lente/ zomer periode gaat: wees niet bang, de Japanse bevolking is echt niet zó erg geïnfecteerd met enge ziektes.

Het zal je namelijk opvallen dat het merendeel met een maskertje rondloopt, en dit heeft inderdaad soms te maken met ziekte of verkoudheid, maar in het geval van massa-maskers ga dan maar uit van hooikoorts.

Mocht je zelf ziek worden in Japan (vooral bij verkoudheid), en je hoest er nogal op los, dan raad ik je wel aan dat je bij een 100 yen shop of convenience store een maskertje koopt en rekening houdt met de medemens door deze te dragen. Op z’n Japans hè! 


5. De Japanse lift

Het lijkt misschien een heel simpel iets, maar om awkwarde situaties te voorkomen is het misschien handig om van tevoren te weten hoe de Japanse lift in zijn werk gaat.

 • Om te beginnen, schrik niet van de stem die zegt op welke verdieping je bent, wanneer de deuren opengaan en wanneer ze weer dichtgaan. Stemmen horen is sowieso een standaard-iets in Japan trouwens, alles praat, van de verkoopautomaten tot liften en stoplichten. Wen er maar aan.
 • Als je in- en uitstapt moet je zorgen dat je het knopje van de deur ingedrukt houdt of dat iemand dit voor je doet. Doe je dit niet, dan schiet de deur al snel weer dicht en je wordt wel degelijk een keer half geplet voor hij weer opengaat. Je schrikt je echt kapot (en ja ik spreek uit eigen ervaring).
 • Verdieping 1 betekent begane grond, dus vergis je hier niet mee. Als je omhoog gaat reken je dus vanaf 2. Ga je naar beneden, dan ga je richting -1, -2, enzovoorts.

6. Loop links, niet rechts

Je zal het waarschijnlijk al gelijk opmerken, maar het is verstandig je aan te wennen om in plaats van rechts, links te lopen. Zelfs nadat je dit hebt gelezen zal het vast gebeuren dat je een keer uit gewoonte aan de verkeerde kant belandt en tegen de stroming ingaat, ook mijn vriendinnen en ik hebben daar wel mee staan klunzen. 

Ook op roltrappen en gewone trappen, let op dat je niet asociaal en onhandig doet maar aan de goede kant loopt. Waar bij ons op roltrappen geldt rechts staan en links lopen, is het in Japan andersom. Links staan en rechts lopen!


7. Vraag de weg!

Ook al loop je er rond met je kaart, Google Maps of heb je nog wel die duidelijke instructies gehad van het hotel personeel of goede vrienden. Soms gebeurt het nou eenmaal dat je de weg toch niet zo makkelijk vindt als dat je zou willen. 

En dan weet je misschien wel dat men in Japan niet zo goed Engels spreekt, en ben je niet zo zelfverzekerd om die moeilijke zinnen op te lezen uit je taalgidsje, maar neem van mij aan: probeer toch de weg te vragen en maak gelijk kennis met de vriendelijke Japanse bevolking. Ze zullen je helpen! Echt waar.

Wijs aan op je kaart, vraag “…. wa doko desu ka?” en dan heb je zelfs kans dat ze met je meelopen en de weg wijzen.

Het is me ook vaak genoeg overkomen dat ze het niet wisten, maar dan in plaats van te zeggen “weet ik niet, doei.” vragen zij voor jou aan andere mensen de weg, zodat je toch makkelijk en snel bij je gewenste bestemming terecht komt. 

Wees dus niet verlegen en al moet het met handen en voeten, probeer hier en daar de weg te vragen en je reis wordt er soepeler en sneller van, en soms maak je er nog vrienden mee ook. 


8. Geld enzo

Ten eerste, niet alleen voor betalen maar vanwege handigheid in het algemeen, raad ik aan een creditcard aan te schaffen als je die nog niet hebt. Het is erg handig voor het boeken van hotels, en voor het maken van reserveringen voor andere dingen zoals bussen, etc. 

Wat betreft pinnen, dit gaat niet zo makkelijk als in Europa uiteraard, want niet elke Japanse bank accepteert onze Europese bankpassen. Daarnaast is het niet mogelijk om in winkels met pin te betalen (wel vaak met creditcard maar dat moet je ook maar willen). 

Waar je wel geld kan ophalen? Kijk vooral uit naar de 7-Eleven convenience stores. Deze heb je gelukkig genoeg, maar hier hebben ze ATM bankautomaten waar je met je Nederlandse pas kan pinnen, vaak ook met Engelse instructies.

Daarnaast kan dit ook bij de meeste Japanse postkantoren (let op, niet allemaal), en ook af en toe in department stores. Op het vliegveld zijn er ook een paar waarbij het kan, dus het beste is om hier gelijk een hoop cash op te halen (als je dit niet al in Nederland hebt gewisseld).


9. Gratis Wi-Fi !!!

Ooook belangrijk! Wat moeten we zonder Wi-Fi. Ten eerste kan je lekker aan al je updates werken als je weer terug in je hotel/hostel bent, ik neem aan dat je bij het boeken oplet of er gratis Wi-Fi beschikbaar is. Nee? Wel doen dan, want dit hebben ze namelijk niet overal.

Zelf maak ik gebruik van de website Booking.com bij het zoeken van een verblijfplaats, en er staat altijd duidelijk weergegeven of er gratis Wi-Fi in de hotelkamer is. Let op: in sommige gevallen is er wel gratis Wi-Fi beschikbaar in de lounge, maar niet op de kamer zelf.

Naast dat je dus hopelijk fijn kan internetten op je hotelkamer, is het ook handig om tussendoor op plekken in Tokyo er even bij te kunnen.

Tips hiervoor zijn:

 • Japan Connected-Free Wi-Fi APP: een app die je van tevoren moet installeren op je telefoon, en die je toegang biedt tot vele Wifi hotspots, scheelt een hoop.
 • Verder kan je als je met de metro reist op elk metrostation in Tokyo met een Free Wifi Spot connecten. Deze is alleen niet altijd even snel, maar meestal doet hij het goed en kan je in de metro of als je op het station even blijft stilstaan een beetje internetten.
 • Bij Starbucks gaan zitten, maar dit vergt wel een niet-zo-handige registratie om toegang te krijgen. Namelijk een aanmelding via e-mail adres, waar je wellicht internet voor nodig hebt. Dus je zal terug naar een plek moeten rennen waar je wél Wifi hebt om te registreren.

10. Openbare wc’s

Een van de vele pluspunten in Japan vind ik de toegang tot openbare gratis toiletten. Mocht het er op z’n Nederlands ingeboord zitten dat je als je nodig moet meteen opzoek gaat naar McDonalds, dat kan (vaak staat hier wel een enorme rij), maar hierbij geef ik een paar andere tips voor een prima, schoon en comfortabel wc-avontuur:

 • Ga níét naar de wc op metrostations, al helemaal niet bij de kleine stations, tenzij je echt moet. Het kan namelijk gebeuren dat je bij een ouderwetse Japanse wc terecht komt: een gat in de grond waar je boven moet hurken. Tenzij je een beetje wil cultuursnuiven is het niet super prettig om dat uitgeprobeerd te hebben.
 • Voor goede schone wc’s kan je niet alleen bij McDonalds, maar ook bij de convenience stores rustig naar binnen en buiten lopen alleen voor een gratis boodschap. 
 • Maar voor de schoonste wc’s moet je bij de enorme department stores wezen. Het lijkt misschien allemaal duur en luxe en alsof je een paar honderd yen zal moeten betalen om daar naar de wc te kunnen, maar nope, helemaal gratis. Hier hebben ze de meest schone en comfortabele wc’s, goed afgesloten (dus niet hokjes met open boven- en onderkant wat niet iedereen fijn vindt) en vaak zelfs met een gezellig muziekje erbij.

Winkelen

11. Grondig shoppen!

Het geldt niet alleen voor winkels, maar ook voor restaurants. In Japan gaan veel winkels de hoogte of diepte in, let dus goed op de bordjes en geef ook die verdacht uitziende smalle ingangetjes met trappen of liftjes een kans. 

Vooral op drukke plaatsen als Akihabara en Harajuku, waar veel winkels en restaurants op een kleine plek zitten verzameld. Sommige winkels hebben zelfs een aantal verdiepingen, en hoe smal het ook is, misschien vind je daar wel net wat je zocht. 


12. 100 yen shops

Hier. Moet. Je. Heen. Laat de belangrijke inkopen bij boekenwinkels, drogisterijen en supermarkten achterwege: als je liever bespaart op spul, koop dan je benodigdheden bij de 100 yen shops.

Vergelijkbaar met onze Action winkels, hier verkopen ze letterlijk van alles tegen hele goedkope prijs, in de meeste gevallen zoals de naam letterlijk zegt: voor maar 100 yen! Bij deze winkels kan je dus terecht voor onder andere:

 • Stationery/notitieboekjes
 • Badspullen en cosmetica
 • Haar-elastiekjes, sieraden en nog meer beauty dingen
 • Sokken, ondergoed, pantoffels
 • Eten, snoep/snacks
 • Leuke hebbedingetjes en cadeautjes
 • Broodtrommels, bordjes, bekers en andere keukenspulletjes
 • Knutselspullen en veel DIY dingen
 • Tuingereedschap en schoonmaakspul (niet dat je dat nodig zal hebben maar toch)
 • …. en meer!

13. Goedkoop shoppen

Bron

Wat betreft het winkelen, hier heb ik – behalve de mega goedkope 100 yen shops – nog wel een aantal tips voor de voordelige kopers onder ons. Er wordt namelijk altijd wel gezegd dat Japan zo duur is, en dat klopt ook wel bij sommige winkels. Maar wees op de goede plaatsen en je zal slagen! Wat ik je vooral kan aanraden zijn:

Tweedehands winkels, ze verkopen gewoon prima spul tegen hele lage prijzen (oh en soms is het niet eens echt tweedehands maar nog in verpakking en al!). Kijk vooral naar de OFF-winkel ketens: Book OFF, Mode OFF, Hard OFF, Hobby OFF.  Zoek een beetje op Google Maps wat bij je in de buurt zit en speur deze winkels lekker rond voor goedkope aankopen.

En voor degenen die graag leuke kleren shoppen, voordelige winkels waar je altijd leuk terecht kan zijn onder andere:

 • Shimamura
 • Honeys (niet altijd goedkoop maar hebben weleens leuke aanbiedingen)
 • Uniqlo
 • H&M en Forever 21 (duhh)
 • GU

Voor sieraden, leuke zonnebrillen en andere accessoires zijn ook 300 yen – shops aanraders. Je vindt ze op verschillende plaatsen in Tokyo, en onder andere ook op het station in Shinjuku.


Eten en drinken

14. Besparen op eten

Ook eten hoeft niet per se duur te zijn. Wil je niet elke keer een luxe 1500 yen-maaltijd (of duurder) naar binnen werken maar neem je genoegen met goedkoop (maar wel súper lekker) eten? Loop een keer bij één van de volgende restaurants naar binnen (ketens, dus hebben meerdere vestigingen), en je zal slagen voor minder dan 1000 yen per maaltijd:

Nog een andere tip is om eten te kopen bij één van de vele Convenience Stores (7-Eleven, Family Mart, Lawson, etc.). Je kan je eten daar laten opwarmen, of het meenemen en bij je hotel opwarmen. De kant-en-klaar maaltijden zijn van goede kwaliteit, en kosten niet veel!


15. All you can eat / all you can drink

Voor als je wat minder bescheiden wil eten is het ook leuk om op z’n minst een keertje een all you can eat of all you can drink menu te proberen.

In het geval van all you can eat is het leuk om een keer je zoveel mogelijk vol te proppen, en van alles te proberen. Je bent er ongeveer even veel aan kwijt als dat je betaalt voor all you can eat in Nederland (rond de 20 euro).

Kijk uit naar de symbolen 放題 –> uitgesproken als ‘houdai’  

食べ放題 (tabehoudai) = all you can eat | 飲み放題 (nomihoudai) = all you can drink

Je zou onder andere terecht kunnen bij:

 • Stamina Taro (vlees, groenten, van alles)
 • Sweets Paradise (pasta, Japanse curry, desserts. Héél veel desserts!)
 • Shakey’s (pizza, pasta, etc.) – pizza is duur in Japan, aanrader dus!

16. ‘ijsthee’ en ‘ijskoffie’

Om even een nare verrassing te voorkomen, mocht je op een warme zomerse dag bij een café belanden en echt trek hebben in zo’n lekkere koude zoete ijsthee of ijskoffie, opgepast, dat kan nog zwaar gaan tegenvallen. In Japan zijn deze drankjes namelijk letterlijk ijsthee en ijskoffie, dus koude thee en koude koffie.

De frisdrank-ijsthee zoals wij hem kennen is nog een redelijk onbekend fenomeen in Japan, en voor een echte lekkere frappuchino kan je het beste gewoon naar Starbucks gaan. Bij andere cafés gewoon liever oppassen als je zoiets besteld, of wees op z’n minst voorbereid op een koud en bitter drankje.


17. Geen terrassen

Japan heeft heerlijke lentes (en bloedhete zomers). Rond de maand april kan het al ver boven de 20 graden schieten, en dan heb je zulk mooi weer en kan je niet eens gezellig terrassen? Nee inderdaad niet, in Tokyo mag je lekker overal binnen gaan zitten, helaas. Op z’n Europees terrassen zit er daar niet in met alle drukte, dus bereid je hier maar op voor.

Mocht je toch écht zin hebben om een keertje een drankje buiten te doen, dan weet ik van mezelf twee locaties aan te raden waar je hier speciaal voor naartoe kan gaan:

 • Starbucks in Kichijoji (zie foto)
 • Royal Garden Café Aoyama

Ennn daar houd het alweer voor me op haha. Probeer anders te googlen, dan vind je er misschien nog wat meer, maar ik zou er niet op hopen er spontaan eentje tegen te komen. Scheelt wat teleurstellingen.

Buiten kunnen zitten is sowieso een zeldzaam iets, vooral op drukke plaatsen als Shibuya en Shinjuku. Hier zal je niet snel een bankje tegenkomen om uit te rusten, dus zal je het moeten doen met hekjes, stoepranden, of (mijn persoonlijke aanrader): bij een department store naar binnen glippen, naar de bovenste verdieping gaan en daar gebruik maken van de comfortabele bankjes. Als die niet al bezet zijn.


18. Unieke cafés

Waar ze geen terrassen hebben, hebben ze wel weer van die leuke unieke cafés. Het klopt dat Nederland tegenwoordig ook de trend aan het volgen is (kattencafé!) maar om hier in Japan naar toe te gaan is toch wel het leukst! Wat je onder andere kan proberen:


19. Gratis eten proeven 

Leuke manieren om veel verschillend Japans eten te proeven is dus zoals eerder genoemd door het aanvallen van all you can eat buffets. Een andere manier is door naar mooie luxe department stores te gaan zoals:

 • SEIBU
 • Isetan
 • Tokyu
 • Shibuya Hikarie

Ga er naar de voedingsafdeling, en wat je daar vindt is meestal een hemel aan eten dat er verkocht wordt. Dúúr, maar het ziet er hemels uit. Waarvoor je hier naartoe moet is niet alleen om dit allemaal te bewonderen, maar ook om te proeven!

Het komt namelijk vaak voor dat ze er gratis samples uitdelen om te proeven, zo kan je aparte Japanse snacks uitproberen die je niet zo gauw uit jezelf zou kopen. 


Vertrek

 20. Snelbus naar andere plaatsen

Toch van plan om Tokyo te verlaten om wat meer in andere steden te kijken, of heb je misschien zelfs zin om Mt. Fuji te beklimmen?

Er zijn verschillende manieren om op andere plekken te komen, zoals met de trein of de sneltrein (Shinkansen), maar nog een andere optie is met een Highway Bus of Night Bus. Dit kost je wat meer tijd, maar veel minder geld, en is niets meer dan een handige budget-optie. 

Het boeken van een snelbus/nachtbus gaat heel simpel. Je reserveert de gewenste datum en bestemming online, en krijgt dan een code/bevestigingsmail. Hiermee kan je in Shinjuku in Tokyo je ticket kopen, en vanaf Shinjuku station vertrekken de bussen ook. Verschillende websites om je bus te boeken zijn:


21. Koffer opsturen naar vliegveld

En dan voor als de onplezierige dag aanbreekt dat je weer terug zal moeten naar Nederland, nog een handige tip voor degenen die diehard hebben lopen shoppen en extra bagage erbij hebben, of die de heenreis toch wel tegen vonden vallen met dat koffer-gezeul. 

Je kan namelijk gebruik maken van de Kuroneko service, en je koffer al van tevoren naar het vliegveld laten sturen. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is je koffer daar ophalen en inchecken, en klaaaar.

Lees hier een handige manual over hoe dat in zijn werk gaat. Een paar handige dingen om te weten:

 • Je kan je koffer 2 dagen voor vertrek opsturen / 3 voor de zekerheid, en 4 of 5 als je echt 100% zeker wil zijn dat alles goed gaat.
 • Je kan ervoor kiezen je koffer naar één van de Kuroneko kantoren óf bij een Convenience Store te droppen. Mocht ook dit teveel moeite zijn (ook al stikt het van de Convenience Stores in Tokyo) dan kan je kiezen voor de Pickup service.
 • Kosten zullen afhangen van het formaat en gewicht van je koffer, maar meer dan €20,- zal het niet zijn (bekijk hier het prijzen-overzicht).

Dat zijn dan de tips die ik zou willen meegeven voor als je van plan bent Tokyo te bezoeken! Voor meer leuke weetjes over Japan, mijn aanraders van lekker eten en meer, kijk gerust rond op mijn blog, en mochten er vragen zijn dan hoor ik het graag :).

Ben jij al in Tokyo geweest?

 

3 thoughts on “21x Tips Voor Je Reis Naar Tokyo

 1. Oh Jinn je wilt niet weten hoeveel zin ik in mijn reis krijg door dit artikel! :D Goeie tips! Je wilt niet weten hoe vaak ik tijdens mijn stage bij Gusto heb gegeten hahaha. Vooral als we wisten dat er een tripje aankwam en we wat geld wilden besparen waren we daar veel te vinden. We gaan dit keer met een JR Rail Pass reizen. Ben heel benieuwd hoe dat is, als het goed is kunnen we die in Tokyo ook gebruiken voor veel treinen en metro’s :)
  Eva Cardol recently posted…3x Nieuwe SchoenenMy Profile

 2. Die laatste tip om je koffer op te laten sturen naar het vliegveld is super handig! Ik heb het voorheen bewust nooit gedaan omdat ik dacht dat het hartstikke duur zou zijn, maar dat lijkt dus best wel mee te vallen :o En scheelt inderdaad een hoop gezeul. Daar moet ik maar gebruik van gaan maken als ik eind januari weer naar huis moet, want ik zal tegen die tijd wel weer genoeg spullen verzameld hebben voor een extra koffer… Oeps ^^; Haha

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge